Тълковният речник "Колинс" определи коя е фразата на годината

09:30, 07 ное 19 / Свят 25 892 Topnovini
1

Издателството "Харпър Колинс", публикуващо тълковен речник на английския език, определи понятието climate strike (климатична стачка) за словосъчетание на 2019 година, предадоха информационните агенции. Тази година понятието е използвано 100 пъти по-често в сравнение с миналата година.

Причина са набиращите популярност протести под наслова стачка за климата, вдъхновени от 16-годишната Грета Тунберг. Миналата година тя започна всеки петък да прави такава стачка, изразяваща се в напускане на учебните занятия, за да привлече вниманието върху нуждата от повече усилия в борбата с климатичните промени. Примерът ѝ последваха ученици и студенти от много страни по света. На места в тези стачки за климата се включиха около 1 милион души, както беше в Италия през септември.

Преди това тълковният речник „Колинс“ назова fake news (фалшиви новини) основният израз на 2017 година. През 2018 г. това звание получи думата single-use (еднократна употреба).

През тази година в речника са добавени и понятията influencer (инфлуенсър - човек, чието мнение има значение пред определена аудитория), hopepunk (хоуп-пънк - телевизионен жанр, целящ да поражда оптимизъм и позитивно мислене), deepfake (дийпфейк - методика на синтез на изображението, основаваща се на изкуствен интелект), non-binary (небинарен - хора с неутрален пол, тоест, които предпочитат да не се идентифицират нито като мъж, нито като жена) и rewilding (в буквален превод: повторно населяване с диви животни или екологична концепция за поетапно връщане на дивите животни на онези места, на които те са били напълно изтребени от хората).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани