Ердоган и Тръмп се срещат на 13-и ноември във Вашингтон

09:51, 07 ное 19 / Свят 25 1134 Topnovini
1

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи на 13-и ноември посещение във Вашингтон, където ще има работна среща с американския президент Доналд Тръмп.

От пресслужбата на Ердоган съобщиха, че срещата ще се състои на определената дата,
което е било потвърдено в телефонен разговор между двамата президенти.

Визитата на Ердоган е на фона на кризата, която избухна между Анкара и Вашингтон заради приетите от Камарата на представителите на САЩ резолюции за признаване на арменските събития от 1915 г. за геноцид от страна на Турция и за подкрепа на санкциите срещу Турция заради военната операция в Североизточна Сирия, информира БТА.

Анкара реагира много остро, тъй като признаването на геноцид за арменските събития от 1915 г. е червена линия на Турция. Американският посланик в Анкара беше привикан във външното министерство. Така отново се повиши градусът на напрежението в и без друго обтегнатите турско-американски отношения.

В средите на управляващата Партия на справедливостта и развитието се чуха гласове, настояващи за отмяна на посещението на Ердоган в знак на протест. Според източници от президентската канцелария на Ердоган сред основните теми на разговорите във Вашингтон се очаква да бъдат американско-турските отношения, войната в Сирия, въпроси от глобален и регионален характер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани