Откриха стотици бутилки с алкохол в потънал кораб от Първата световна война

19:40, 07 ное 19 / Любопитно 25 1733 Topnovini
1

Шведски екип откри стотици бутилки с алкохол в останките на кораб, потънал по време на Първата световна война в Балтийско море.

„Оушън X“, група, специализирана в спасяването на алкохол от корабокрушения, заяви, че тества бутилките от товар, който пътува за Русия, за да провери дали все още са годни за пиене, пише БГНЕС.

Групата е извадила 600 бутилки коняк и 300 бутилки Бенедиктин - билков ликьор - на брега, на 22 октомври, след като ги откри в останките на „Кирос“, потопен от немска подводница през 1917 г.

Бутилките с коняк, произведени от вече несъществуващите дестилатори „De Haartman“ и ликьорът се тестват в лаборатория.

"Условията в Прибалтика са много подходящи за съхранение на този вид напитки, защото е тъмно и много студено", заяви Петер Линдберг, който ръководи експедицията.

Линдберг казва, че неговата група е намирала останките му преди близо 20 години, но е загубила позицията им, откривайки я много години по-късно.

Линдберг и неговият екип са оптимистични, че бутилките са годни, тъй като все още има слой въздух между тапата и спиртните напитки вътре, а много от бутилките с коняк са запечатани с тънък слой калай.

"Стойността на тези бутилки тепърва ще се определя, тъй като конякът е от марка, която не съществува днес", казва Линдберг.

Той се надява, че спиртните напитки могат да бъдат продадени от международни аукционни къщи, където предишни находки са минали под чука, и се надява те да получат висока цена.

"Не знам дали мога да си позволя да запазя бутилка за себе си", допълва Линдберг със съжаление.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 179 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.