Съдия: Президентът няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаването на Гешев

08:36, 08 ное 19 / Общество 25 973 Topnovini
1

Президентът Румен Радев върна избора на нов главен прокурор за ново гласуване във ВСС. На специална пресконференция той обяви, че няма да подпише указа за назначаването на Иван Гешев.

Президентът спъна Гешев за поста главен прокурор

"Напълно спазена е процедурата за избора на главен прокурор. Държавният глава не е длъжен да мотивира указа, но на практика той изложи кратки мотиви”, коментира пред bTV Димитър Узунов, бивш представляващ ВСС

"При второ успешно гласуване държавният глава няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаване на избрания кандидат", добави той. "Законът не въвежда като необходимо условие задължително участие на повече от едно лице. Следователно и процедура с един участник е законосъобразна", поясни Узунов.

Огнян Герджиков: Основанието на Радев за Гешев не е достатъчно

„Когато избирахме Сотир Цацаров за главен прокурор имаше две кандидатури. Тези, които днес са недоволни, и тогава не бяха доволни. Следователно не е това истинският мотив”, на мнение е Узунов. Той допълни, че на протестите срещу Иван Гешев дори са използвани плакати от времето на Цацаров.

Според него най-странният мотив на Румен Радев е относно подкрепата на МВР и ДАНС.

„Да казва, че подкрепата на институциите е негатив, а липсата на подкрепа на неправителствения сектор в лицето на Българския хелзинкски комитет, да е позитив - не разбирам това”, коментира още Димитър Узунов. 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 34 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.