Хиляди ледени топки, приличайщи на яйца, покриха финландски плаж

11:20, 08 ное 19 / Любопитно 25 3245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рядко метеорологично явление беше регистрирано във Финландия. Хиляди ледени топки с формата на яйце се изсипаха върху плаж.

Фотографът-любител Ристо Матила се е натъкнал на „ледените яйца“ на остров Хайлуото в Ботническия залив между Финландия и Швеция. Според експерти, това е предизвикано от изключително рядък процес, при който малки парченца лед са обгърнати от вода при силен вятър, предаде БГНЕС.

Фотографът разказва, че бил на плажа заедно със съпругата си. Времето било слънчево, температурата около -1C и било доста ветровито. Тогава видели невероятното явление, където близо до водата имало сняг и ледени яйца.

Матила казва, че топките с лед покривали площ от около 30 метра. Най-малките били с размерите на яйца, а най-големите - с размерите на футболна топка.

Според метеоролози, в най-общия случай, ледените топки се образуват от парчета от по-големи ледени покривки, които след това се сблъскват с вълни, което ги прави кръгли. Те могат да нарастват, когато морската вода замръзне по повърхностите им и това също ги изглажда. Така че резултатът е топка от гладък лед, който след това може да се окаже на някой плаж или да се появи при прилив.

За подобно явление е съобщавано и преди, включително в Русия и на езерото Мичиган близо до Чикаго. През 2016 г. жителите на Нида в Сибир откриха гигантски топки от лед и сняг, покриващи 18-километров участък от бреговата ивица. Те бяха с различни размери – от тенис топка до други, с големина 1 метър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама