Борисов към Северна Македония и Албания: Не се отказвайте от ЕС

12:36, 08 ное 19 / Политика 25 1806 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови фактори за европейската интеграция на Западните Балкани. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Женева. 

Според него, за да има стабилност и икономически прогрес и за да се промени имиджа на региона в положителна посока, старите дрязги и напрежения, както и езикът на омразата и ксенофобията трябва да останат в миналото. По думите на българския министър-председател, превъзмогването на наследството от миналото може да се случи на основата на споделените ценности като толерантност, приобщаващите действия и взаимното доверие.

Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да вървим по европейския път

Той напомни, че догодина на страната ни предстои да поеме председателството на Берлинският процес, съвместно с Република Северна Македония. Борисов беше категоричен, че като председател България ще продължава да насърчава интеграционния процес на страните от Западните Балкани, защото той е инструмент за постигане на устойчива стабилност, сигурност, мир и просперитет в региона.

Министър-председателят Бойко Борисов специално се обърна към Република Северна Македония и към Албания с призив да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС. Според премиера, без да се обезкуражават те следва да продължат да работят с неотслабващ темп в посоката, която гарантира най-голям шанс за успешно развитие на целия регион на Западните Балкани, а именно -  европейската интеграция.

Премиерът Борисов фокусира вниманието на участниците в срещата и върху темата за бъдещето на младите хора в Западните Балкани. „Те желаят да живеят в условията на чиста околна среда, добро образование, стабилни и отворени общества и достойни работни места. Ако тези основни елементи са осигурени, младежите могат да бъдат фактор за просперитет и надежда за региона“, заяви Борисов. Според него в противен случай разочарованието на младото поколение може да доведе не само до увеличаване на „изтичането на мозъци“ и на емиграцията, но – много по-тревожно и дори опасно – до поддаване на екстремистки и радикални влияния и настроения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама