Горанов: Кметовете да не се изкушават да намаляват имуществените данъци

12:30, 08 ное 19 / Политика 25 1866 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Концептуално местната инфраструктура се финансира от имуществените данъци, кметовете да не се изкушават да ги намаляват или да поемат ангажименти, които не могат да изпълняват. Това коментира пред журналисти в парламента финансовият министър Владислав Горанов по повод казаното от него по- рано, че местните данъци са ниски затова инфраструктурата се поддържа от имуществените, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Горанов: Местните данъци у нас са изключително ниски

Общините и много общински кметове в предизборната кампания са поемали ангажименти за изграждането на едно или друго. С 300 млн. лева приходи от данък върху недвижимите имоти, ако сметнем само тротоарите в 5 хил. населени места, едва ли ще можем да сменим една плочка“, коментира Горанов.

Републиканската пътна инфраструктура в общините е отговорност на държавата и тя ще си плати изграждането и поддържането“, заяви министърът и изтъкна, че допълнителният ресурс от тол системата ще помогне този процес.

Попитан ще има ли допълнителен ресурс държавата да осигури енергийно бедните, след като вчера стана ясно, че пазарът за бита ще се либерализира напълно още на 1 юли, Владислав Горанов каза: „Това е проект, който не съм виждал. Миналата година увеличихме енергийното подпомагане с 50%“. Той обясни, че е готов да коментира въпроса, ако някой му покаже как това ще се отрази на сметките за ток. „Даже не сте видели модел за либерализация, а само едно пожелание“, посочи финансовият министър.

В отговор на въпрос не му ли е неудобно, че в България няма детска болница, Горанов заяви: „Удобно ми е, че помагам на Ананиев да реализира това“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама