САЩ подкрепят „Малкия Шенген“

16:15, 08 ное 19 / Свят 25 1401 Topnovini
1

"Малкият Шенген" е обещаваща инициатива, която има нашата подкрепа, това заяви днес специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър в Женева.

„Европейската перспектива на Западните Балкани, която беше основа за ангажираността на САЩ в региона повече от 20 години, не се е променила и няма да се промени“, каза Палмър.

''Ето защо неспособността на Европейския съвет да постигне консенсус за започване на преговори със Северна Македония и Албания беше толкова дълбоко разочароваща. Но с това нещата не свършват'', заяви той. 

Борисов към Северна Македония и Албания: Не се отказвайте от ЕС

''Надяваме се Европейският съвет да успее да преразгледа проблема и да постигне напредък на срещата на лидерите в Загреб, да намери необходимия консенсус, да започне този важен процес и да изпрати важен сигнал до региона'', каза Палмър.

„Междувременно САЩ поемат по-голяма роля на Западните Балкани и има опасност в ЕС да се създаде усещането, че се оттегля, и самият регион поема инициативата. Ангажиментът на Сърбия, Албания и Северна Македония да подобрят сътрудничеството чрез инициативата „Малък Шенген“ е демонстрация на това как лидерите поемат отговорност за собствената си съдба и контрол върху собственото си бъдеще“, заяви американският представител.

Вучич, Заев и Рама за „Малкия Шенген“

Според него структурата на инициативата е отворена, като има място за Черна гора, БиХ и Косово. "Това е инициатива, която обещава, има нашата подкрепа и за която сме ангажирани да работим в партньорство с лидерите на Западните Балкани, за да постигнем напредък", каза Палмър.

Сръбският президент Александър Вучич, заедно с премиерите на Северна Македония и Албания, Зоран Заев и Еди Рама подписаха в Нови Сад инициатива за създаване на такава зона миналия месец, а други страни в региона се призовават да се присъединят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.