Диана Ковачева: Смисълът от Балканската мрежа на омбудсманите е в тясното сътрудничество за решаване на проблеми

17:15, 08 ное 19 25 2010 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

20 925 граждани са потърсили съдействието на омбудсмана само за първите 10 месеца на 2019 г.

8 942 са постъпилите жалби в институцията, като от тях в топ 5 са сигналите на потребителите – 2 257, следвани от жалби срещу нарушени социални права – 987, основни права и свободи – 897, право на собственост – 740 и право на добра администрация – 559. 

Тези данни изнесе доц. Диана Ковачева при участието си днес в срещата на балканските омбудсмани, организирана от сръбския защитник на гражданите Зоран Пашалич в гр. Ниш. 

Доц. Ковачева днес участва в международната конференция: „Укрепване на капацитета на институцията и увеличаване на достъпността на омбудсмана за всички граждани“, на която представи работата на институцията пред колегите си от Балканската мрежа.

На форума присъстваха омбудсмани, техни заместници и представители от Северна Македония, Румъния, Турция, Гърция, Хърватия, Черна гора, Словения, Албания, Босна и Херцеговина. Специален гост на събитието беше и българският посланик в Република Сърбия Н. Пр. Радко Влайков. 

Диана Ковачева: Реформата в детската грижа става само с доверие в институциите

Доц. Ковачева акцентира, че за първите десет месеца от годината екипът на българския омбудсман е приключил работата по 10 225 жалби, отправени са над 1 300 препоръки към държавни и общински органи, като всяка втора от тях е била изпълнена. 

„Един от подходите за повишаване на достъпността на гражданите е приемната на институцията, която работи всеки ден от 9.00 до 17.00 ч. През първите 10 месеца на т.г. сме консултирали 11 982 граждани. По конкретни проблеми омбудсманът работи на терен и е посетил 26 населени места. Открити са 3 горещи телефонни линии – по казуси на хората с увреждания, неизплатени заплати, а от това лято и по жалби на потребители на ВиК услуги. Организирани са 14 изнесени приемни, от които 2 в Република Сърбия, съвместно с колегата Пашалич, в Цариброд и Босилеград“.

Диана Ковачева допълни, че достъпността на омбудсмана е гаранция, че гражданите имат достъп и до институциите.

Омбусманът се запозна с проблемите на българите в Босилеград

Тя подчерта, че в Босилеград наши сънародници и сръбски граждани са ги сезирали за екологичните проблеми от минната дейност в пограничните райони, за повишаване на броя на злокачествените заболявания сред местното население и са настояли за официална информация и трансгранична оценка на въздействието върху околната среда.

Ковачева акцентира, че в резултат на това е изпратила препоръка до българските министерства – на външните работи, околната среда и водите и здравеопазването за предприемането на действия.

„Пред министър Димов настоях смесената комисия между ресорните министерства за опазване на околната среда и водите на двете държави да бъде запозната с постъпилите жалби от общата приемна и поставените от гражданите въпроси да бъдат взети предвид. Това искане беше изпълнено. Освен това проведох среща с министъра след заседанието на смесената комисията и получих уверение, че се работи по казуса. Благодаря и на колегата Пашалич, който също ангажира лично с темата и пред сръбските власти, очакваме в най-скоро време реални резултати“, обобщи българският омбудсман.

Доц. Ковачева допълни, че смисълът от Балканската мрежа на омбудсманите е именно в такова тясно сътрудничество за решаването на подобни трансгранични проблеми, което работи в интерес на гражданите и техните права.

Тя взе отношение и в дискусията за укрепване на капацитета на омбудсманите в съответствие с Парижките принципи и принципите на Венецианската комисия за независимост, безпристрастност, прозрачност, плурализъм и максимално широк мандат при защита правата на човека.   

„Тази година институцията на българския омбудсман беше акредитирана с най-високия Статут „А“ на ООН за правозащитна организация. Той е доказателство, че гласът на гражданите вече ще се чува на най-високо ниво в Съвета по правата на човека и пред всички комитети на ООН, които защитават граждански права“, посочи българският омбудсман. И допълни още, че Статут „А“ е доказателство, че институцията работи в пълно съответствие с изискванията на Парижките принципи и тези на Венецианската комисия.  

След конференцията в гр. Ниш доц. Ковачева и посланик Влайков посетиха Цариброд, където се срещнаха с кмета Владица Димитров, за да затвърдят сътрудничеството си за съвместно решаване на проблемите на българското малцинство. 

По-късно българският омбудсман и посланик Влайков поднесоха и цветя пред паметника на Васил Левски в града. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама