Турция, Франция, Германия и Великобритания се срещат заради сирийския въпрос през декември

18:30, 08 ное 19 / Свят 25 2290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В началото на декември ще бъде проведена среща на върха за сирийския въпрос между лидерите на Турция, Франция, Германия и Великобритания в Лондон, това съобщи турското президентство.

"Решено е да се организира тази четиристранна среща на върха в кулоарите на срещата на върха на НАТО, планирана в Лондон на 3 и 4 декември", заяви държавната Анадолска агенция, цитирайки съветника на президента Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калин.

Очаква се Ердоган да седне на една маса с Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Борис Джонсън във време на високо напрежение в алианса на НАТО заради офанзивата на Турция миналия месец срещу кюрдските бойци - ключов съюзник на Запада срещу „Ислямска държава“.

Макрон: НАТО преживява мозъчна смърт

Турция вижда сирийските кюрдски бойци като част от Кюрдската работническа партия (ПКК), извършила кървавия бунт срещу турската държава през 1984 г. и считана за терористична организация от Европейския съюз и САЩ.

Турската офанзива беше спряна от две примирия, подписани с Москва и Вашингтон, но Анкара заплаши, че ще възобнови военните действия, ако кюрдските сили не се изтеглят напълно от договорената зона на дълбочина 30 километра по протежение на турската граница. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама