Новият концесионер на Летище София изгражда трети терминал до 2030 г.

18:10, 08 ное 19 25 2204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Терминал 1 и Терминал 2 на Летище София ще бъдат преустроени, а до 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3, това обявиха от консорциума „СофКънект”, който беше избран за концесионер, съобщава bTV.

На терминалите 1 и 2 ще бъде създадено повече използваемо пространство, а обслужването на пътниците ще бъде подобрено. През първите две години от концесионния период Терминал 1 ще бъде изцяло реновиран, а Терминал 2 ще бъде модернизиран с увеличен капацитет разширена търговска зона и обособени места за хранене

До 2022 г. ключовите инвестиции, които ще бъдат забелязани от потребителите, са новото конфигуриране на Терминал 1 и Терминал 2 (в т.ч. ръкавите за качване в самолета) и новият паркинг за автомобили. До 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3. Това ще е основният фокус за този период и ще се осъществи наред с извеждането от експлоатация на Терминал 1.

Две нови авиокомпании и девет линии в зимното разписание на летище София

На уебсайта на летището ще се създадат и лансират инструменти и услуги за улеснение преди пътуване, които ще се предлагат от авиокомпании и от партньори доставчици. Тези услуги ще включват полезна информация преди излитането, ориентиране и стимулиране на предварителното поръчване на храна, стоки, услуги и удобства.

Консорциумът „СофКънект”, който е оператор на Летище Мюнхен, спечели 35-годишната концесия на летище София на 17 юли 2019 г. Консорциумът включва френския инвестиционен фонд „Меридиам” (99% дял) и базираната във Виена, Австрия, строителна компания „Щрабаг” (1% дял).

Летище София ще се възползва от целия опит, който мрежата „Меридиам” е натрупала с други обекти като летище „Ла Гуардия” в Ню Йорк, летището в Аман и летища в Мадагаскар, както и множество знакови инфраструктурни проекти като тунела на пристанището на Маями, САЩ, високоскоростната железница Тур-Бордо във Франция, магистрала в американските щати Тексас и Вирджиния и двете магистрали A4 в Германия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама