Какво месо ядем след африканската чума?

11:05, 09 ное 19 25 2387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

130 000 унищожени животни и загуби за 170 милиона лева – такава е равносметката, няколко месеца след като епидемията от чума по свинете завладя България. Докато производители и преработватели все още опитват да се съвземат, те отправят и едно предупреждение - българското свинско е малко и затова ядем старите резерви на Европа.

Невиждан от 20 години спад в производството на свинско месо очаква целия свят. Предупреждението е на ООН, а причината - чумата по свинете, която през лятото завладя и България. Докато усетим недостига обаче, твърдят родните свиневъди, ще компенсираме с дълбоко замразените резерви, които според тях, Европа ще разчиства.

„Месото не е вредно, но не отговаря на прясното месо, на свежото месо. То завяхва, започва да се отделя една слуз. Прясното месо стои свежо, няма да тече вода, стои с блясък”, споделя директорът на свинекомплекса в Бръшлен Христо Стойков. Когато в разгара на лятото у нас избухва епидемията, в свинекомплекса в русенското село са евтаназирани 40 000 животни. В цялата страна унищожените свине са 135 000, използвани предимно за прясна консумация.

„Преди африканската чума, българското производство се движеше в рамките на 30%-35%, като останалите проценти беше внос 65%-70%, сега е 80%”, разкрива още той. Когато в Западна Европа има свръхпроизводство, твърдят българските фермери, за да не паднат цените катастрофално и колегите им да са защитени, съответната държава изкупува излишните количества. Замразява ги като резерв, който после прочиства чрез износ към страни, поразени от чумата.

„Всеки потребител има право да изиска документацията на всяка стока или храна. Търговецът е задължен да му я предостави. Част от месото действително пристига от други държави-членки. Голяма част от територията на България е обявена за надзорна зона и месото там е на по-засилен контрол, като се спазват всички ограничителни мерки”, обясни д-р Кремена Стоева от дирекция „Контрол на храните” към БАБХ.

„Ние алармирахме още преди две години, понеже следяхме ситуацията. Това, което стана, беше в следствие на абсолютното безхаберие, с което държавата погледна на африканската чума. Сега вече се опитва да се прави нещо, но то е вече следствие на загубите, които се получиха. В дивите прасета африканската чума ще продължи да циркулира, очакваме я догодина, май месец, юни да тръгне с пълна сила отново. Това, което е било преди африканската чума - като мениджмънт, като организация, като биосигурност, за мен трябва тотално да се промени и да тръгне по нов път”, категоричен е Христо Стойков.

Свинефермата в Бръшлен ще отвори отново врати в края на януари, въпреки огромните загуби, част от които твърдят, че ще трябва да покрият сами. Докато големите свинеферми въведат и отгледат новите животни обаче, цените ще продължат да растат и заради недостига на свинско в целия свят. Според Комисията по стоковите борси и тържищата, само през септември свинското е поскъпнало с близо 45%. Това е най-високият ръст през последните 10 години.

 „Купувам си и консумирам свинско месо. Ясно е, че се внася, тъй като българското производство не може да задоволи родния пазар. Има повишаване на цената, но то идва от недостига в световен мащаб заради чумата. Тъй като преди да дойде в България, тя засегна много големи производители и доста по-големи пазари от българския. От години се влага замразено месо, най-вече в месопреработката, но то не касае прясното месо, което се предлага в магазините. Няма паника и не смятам, че има основания за тревоги”, смята бившият министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

„Българският потребител е обучен, особено по отношение на свинското месо, и трудно може да бъде заблуден. Консистенцията на размразеното месо е по-различна, по-мокро е, цветът му е не толкова розов и свеж. Самите търговци едва ли биха рискували. Няма да реализират чак такава печалба, най-много да загубят някой от клиентите си. Няма извънреден внос на трупно свинско месо, по-скоро нормалният внос на свински изрезки  и някакви други продукти, които са нискобюджетни и се влагат в месопреработката.  Това е традиция от години”, заяви още той.

Според Найденов потребителите могат спокойно да купуват свежо месо, но то трябва да бъде от места, където се продава законно.

„Имаме по-скоро запитвания от хора, които имат притеснения. Ние не можем да помогнем на тези хора, защото е много важно да има доверие. Да знаем, че този засилен режим, който в момента е обявен спрямо свинското месо, води до повече проверки и повече гаранции, че няма да има такива злоупотреби, за каквито се говори в репортажите. Доверието е най-важният фактор. Агенцията трябва да навакса с доверие, за да са по-спокойни хората”, заяви Богмил Николов от "Активни потребители".

„Всяко едно съхранение означава разход. Дори и да има някакво старо месо, то може да дойде единствено по линия на някой държавен резерв, който като мине определен срок трябва да си подменя съдържанието”, смята той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама