Макрон: Да бъдем достойни за очакванията отпреди 30 години

18:40, 09 ное 19 / Свят 25 1996 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският президент Еманюел Макрон призова на френски и на немски в Twitter да бъдем достойни за създадените отпреди 30 години очаквания, имайки предвид падането на Берлинската стена, съобщи Франс прес.

"Преди 30 години Берлинската стена не падна. Тя беше съборена от смелостта на хиляди копнеещи за свобода жени и мъже. Те проправиха пътя към обединението на Германия и единството на Европа", написа френският президент.

"Да бъдем на висотата на тяхната смелост и достойни за техните очаквания", призова Макрон в обстановка на разногласия между съюзниците от времето на Студената война, предаде БТА.

Френският държавен глава ще посети Германия утре и ще вечеря с канцлера Ангела Меркел и президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Френският премиер Едуар Филип публикува в Twitter видеопослание, в което разказва как е научил новината на 9 ноември 1989 г., когато е бил студент в Парижкия институт по политически науки.

"Всички станаха, запрегръщаха се и се разцелуваха. Беше като празник. Фактът, че за толкова кратко време и по толкова мирен начин Берлинската стена изчезна, а Германия се обедини, е нещо невероятно", подчертава френският премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама