Националната детска болница ще бъде незаконна?

20:00, 09 ное 19 25 2018 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бъдещата национална детска болница ще бъде или незаконна, или невъзможна, твърдят архитекти и инженери.

Първоначално те бяха на мнение, че избраната процедура е проблемна. Обжалването на поръчката за 98 млн. лв. пред Антимонополната комисия не даде резултат. Сезиран е Върховният административен съд, а делото е насрочено за понеделник, съобщи bTV. 

Най-дълго за национална детска болница се борят педиатрите, защото сега различните отделения са разпръснати в цяла София. Има опасения обаче, че строежът може отново да се отложи.

Според арх. Бакалова, предвидената сграда в момента е „невъзможна”. За да бъде построена, трябва да се промени градоустройството, а процедурата отнема години.

Три са офертите за изграждане на Националната детска болница

Според устройствените планове, сградата на това място е 5-етажна, допълва още тя. Според общината - промяна в подробния устройствен план не е необходима.

В новия ПУП от 2011 г. на мястото на тази сграда е предвидено застрояване на 5 етажа по причина, че към момента на изработването му, Медицинска академия не е пожелала изрично потвърждаването на вече изградения груб строеж.

От общината не поясниха обаче дали има нужда от промяна в общия устройствен план. Височината на сградата е спорна и по друг параграф - за да отговаря сеизмичността на района, максималната й височина е 8 етажа - с 4 по-малко от предвиденото.

Допълнителни проблеми има и в заданието - според него, болницата трябва да бъде построена по европейски стандарти. Проблем е и конструктивната експертиза. Поръчана през 2019 година, датите на обследванията в нея показват, че те са от 2007 г.

От Здравното министерство обясниха, че и преди обследването е възложено от тях. Не е имало нужда от актуализиране, защото елементите, изследвани през 2007 г., не търпят изменения във времето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама