Заев, Вучич и Рама приеха декларация за сътрудничество

08:10, 10 ное 19 / Свят 25 1351 Topnovini
1

Премиерите на Северна Македония и Албания - Заев и Рама и президентът на Сърбия Вучич на тристранна среща снощи одобриха декларацията за сътрудничество, се казва в съобщение на правителството в Скопие.

Тристранната среща се състоя в навечерието на днешната среща с други лидери на Западните Балкани. 

Премиерът Зоран Заев, заедно със сръбския президент Александър Вучич и албанския премиер Еди Рама обсъждиха и одобриха декларацията със списък на приоритетите и мерките за подобряване на регионалното сътрудничество. Декларацията е приета след предишната им съвместна среща в Нови Сад.

Лиляна Павлова: Успешната интеграция в Западните Балкани е възможна само при засилена свързаност

Основата на декларацията е ангажимент за сътрудничество и премахване на всички пречки пред свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, като принос за гражданите на всички страни в региона за постигане на обща крайна цел - пълноправно членство в ЕС.

Ангажиментът за засилване на сътрудничеството въз основа на съвместно приетата декларация се очаква да осигури съвместен митнически контрол на граничните пунктове, съвместно сътрудничество по отношение на фитосанитарния контрол, както и свободно движение на гражданите в трите държави само с лични карти.

Декларацията обявява възможности за отворен пазар и достъп до бизнес инициативи в региона, независимо от това къде са създадени компаниите, създаване на нови работни места и насърчаване на общия потенциал за растеж.

Тази инициатива отваря големи възможности за младите хора да опознаят европейския модел за прилагане на стандартите на ЕС с оглед на икономическия прогрес на страните от Западните Балкани и цялостната демократична трансформация.

Борисов към Северна Македония и Албания: Не се отказвайте от ЕС

Снощи към премиерите Заев и Рама и президентът Вучич се присъединиха председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министъра на икономиката за Черна гора Драгица Секулич по време на вечеря, организирана от премиера Зоран Заев.

След това се предвижда пленарна сесия на лидерите на страните от Западните Балкани с представители на Европейския съюз, Съвета за регионално сътрудничество, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и съвместна пресконференция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 42 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.