Китай иска засилване на сътрудничеството с Гърция на всички нива

13:10, 10 ное 19 / Свят 25 1758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В ексклузивна статия за „Катимерини” по повод официалното му посещение в Атина, което започна в неделя и ще приключи във вторник, китайският президент Си Цзинпин подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството между Атина и Пекин на всички нива.

„Наше задължение е да надградим настоящото си сътрудничество във всички сектори“, казва той, като отбелязва, че съществуващите инвестиции трябва да бъдат разширени.

Китайският държавен глава пристига в Гърция

Си, който трябва да се срещне в понеделник с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и премиера Кириакос Мицотакис, добави, че Китай и Гърция трябва да вземат поуки от „дълбоката мъдрост на техните древни цивилизации“ и заедно да насърчават създаването на „нов тип международни отношения“ основани на уважение, справедливост и взаимноизгодно сътрудничество".

Си също призова за по-задълбочено сътрудничество в контекста на инициативата „Един пояс, един път“ в Пекин - планът на Китай за модерен път на коприната чрез железници, пристанища и други съоръжения, свързващи Източна Азия с Европа.

Румен Радев: България активно подкрепя инициативата „Един пояс, един път“

В тази връзка той подчерта благоприятното географско местоположение на Гърция и добави, че Китай е готов да засили вноса на качествени гръцки селскостопански продукти.

По време на посещението си в Атина Си има за цел да проучи нов план за двустранно сътрудничество, каза той, като отбелязва, че двете страни вече са предприели „взаимноизгодни“ проекти в сектора на търговията и инфраструктурата.

Миналата седмица в кулоарите на търговско изложение в Шанхай Си и Мицотакис обсъдиха гръцките селскостопански стоки и по-нататъшното сътрудничество в областта на енергетиката, транспорта, телекомуникациите, туризма и възможността Гърция да стане център на логистиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама