Радан Кънев: Дълбоко сбъркана е представата ни за 30-годишния български преход

14:30, 10 ное 19 / Политика 25 1395 Topnovini
БГНЕС

''Дори за краткия период, в който се занимавам с политика в Европейския парламент, си давам сметка колко дълбоко сбъркана е представата ни за 30-годишния български преход'', това каза евродепутатът Радан Кънев на форум 30 години демокрация в България, съобщи БГНЕС.

Борисов: Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни

„Да си представяме, че България в продължение на 30 години е в преход от статичното състояние на комунистическата диктатура към мечтаното състояние на западноевропейското безметежно блаженство, е изключително погрешно и ако така си представяме политиката ние със сигурност няма да постигнем целите, защото те са изначално грешно заложени“, каза той.

Радан Кънев подчерта, че България и много други източноевропейски държави отделяме 30 години на непрекъсната преоценка на т. нар. преход.

Радев: Резултатите от дългия път към демокрация все още будят повече тревога, отколкото успокоение

„Ние празнувахме 5 години, после 10, 15, 20, преди 5 години беше четвърт век, станаха 30, хората, които като мен не са имали право да гласуват на първите демократични избори прескочиха половината от жизнения си път, но продължаваме да говорим като за някакво състояние, в което ние догонваме сякаш статичната и очакваща ни западноевропейска политика'', заяви той. 

''Всъщност в Западна Европа за тези 30 години са се случили повече преходи, отколкото в Източна Европа и за да имаме адекватни цели за близките 10, 15 години, ние трябва да си даваме сметка за това, защото ние сме в един Европейски съюз“, посочи Кънев.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи

Анкета

Ще сте дисциплинирани ли ако облекчат мерките срещу COVID-19?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 84 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.