БЛС подкрепя Ананиев да обжалва решението на съда за ваксините

08:36, 11 ное 19 25 2266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският лекарски съюз подкрепя намерението на здравния министър да обжалва това решение, обяви в ефира на Нова телевизия д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

Повод за възраждането на спора "за" и "против" ваксините стана решението на съда в Сливен, с което се позволи на детето на отец Евгений Янакиев да ходи на детска градина без да е ваксинирано. Министерството на здравеопазването ще обжалва решението на съда.

Съдът в Сливен разреши на неваксинирано дете да ходи на градина

„Ваксини трябва да се слагат, защото това се прави при заболявания, за които няма друго лечение”, обясни д-р Брънзалов. Борбата с тези ваксини е колективна, постигаме 95% максимално покритие, но има окол 5%, които ги пазят останалите деца, за да не се появи това заболяване, допълни той.

„Една част от децата не могат да образуват, въпреки ваксината, достатъчно висок титър на антителата, за да могат да се предпазят. Друга част от децата имат противопоказания за поставянето на въпросната ваксина, на тях не трябва да бъде поставяна, но те са в риск”, заяви д-р Брънзалов.

По думите му е постигната 95% ваксинално покритие при децата, но има около 5%, които се пазят от останалите 95%, за да не се появи въпросното заболявания.

„Това са сериозни заболявания, това не е хрема”, предупреди лекарят.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама