Кит, заснет да играе на ръгби с моряци, може да е бивш „руски шпионин“

18:00, 11 ное 19 / Любопитно 25 2057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кит белуга, заснет да си „играе“ с група южноафрикански фенове по ръгби, може да е избягал от руска военна шпионска програма.

Експерти предполагат, че китът може да е Хвалдимир - недохранен мъжки белуга, за когото се смята, че е изгубено "шпионско" животно, обучено от руския флот, предаде БГНЕС.

За Хвалдимир за пръв път се съобщава през април 2019 г., когато той е открит в близост до Северна Норвегия със сбруя, прикрепена към тялото му и етикет с надпис „Оборудване на Санкт Петербург“.

Известно е, че китът се издига до лодки, за да иска храна и да играе, и изглежда опитомен, което предполага, че той е свикнал да взаимодейства с хората.

Кадрите от преследващия лодката кит и връщане на топката по ръгби на група мъже са гледани повече от 19 милиона пъти в социалните медии.

„Това вероятно е Хвалдимир, някога кит в плен, който може би е избягал от руска военна програма“, казва за видеото Ферис Джабр, пишещ за „Ню Йорк таймс“ и „Саянтифик Американ“. "Сам, недохранен и ранен, Хвалдимир обикаля моретата, търсейки храна и внимание от хората“, добавя той.

Квад Фин, изследовател на водните бозайници, и Дарън Найш, зоолог, подкрепиха теорията.

Мъж от видеото може да бъде видян с яке с логото на кораб, наречен „Danah Explorer“, който в момента е в норвежки води. Оригиналният източник на видеото обаче не е известен.

Норвежкият институт за морски изследвания и Фондация "Хвалдимир", които помагат да в грижите за кита, все още не са отговорили на искане за проверка на теорията.

„Хвалдимир бе взет от океана и обучен от хората да прави номера като да хваща и подава предмети в замяна на храна“, казва Фин. "Това, че той е недохранен и все още зависи от хората за храна, вероятно е причина за това "игриво "поведение“.

По-рано тази година в друго популярно видео се показа Хвалдимир, който помага от водата да бъде изваден един iPhone, който беше пуснат във водата близо до него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама