С белезници, под конвой и сред хаос кметът на Несебър полага клетва

13:46, 11 ное 19 25 2406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Несебър полага клетва с белезници и под конвой.
 
Стотици хора се събраха на протест пред общината в Несебър в очакване новоизбраният кмет Николай Димитров и двама новоизбрани общински съветници, които се намират в ареста по обвинение за купуване на гласове, да положат клетва. Те бяха доведени под конвой.
 
Тримата бяха задържани дни преди първия тур на изборите с обвинения за купуване на гласове.

Организатори на протеста са Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на Николай Димитров за кмет. Той и общинските съветници трябва да бъдат освободени от ареста, казаха Яни Николов и Петър Козаров:

„Той ще положи клетва на химна на България с белезници и защо трябва да водим редовно избран кмет под конвой? В случая са му нарушени правата на гражданин и на редовно избран кмет“, подчерта Николов.

„Не може един човек, който е избран с 8 000 гласа, да бъде обвиняван неправомерно според мен“, добави Козаров.

Хората в Несебър настояват за освобождаването на представителите на местната власт:

"Хората са гневни, ядосани, защото по този начин те искат да ни превземат, ние това не го искаме, ние живеем в свободна България, демократична България. Важното е държавата да се съобрази с нашето мнение, не може да се говори за купуване на гласове при такава огромна подкрепа за задържаните, а това означава доверие", казаха граждани на Несебър, цитирани от БНР.

След като положи клетва, Димитров може да упълномощи свой заместник, защото след тържествената церемония той ще бъде върнат отново в ареста.

Адвокатът на Николай Димитров - Ина Лулчева, написа писмо до Специализираната прокуратура, в което поиска да бъде променена мярката му за неотклонение, за да може той да встъпи в длъжност. Тя напомни, че става дума за демократичен избор на гражданите и ако той не може да поеме функциите си, то това би било подменен вот. Във второ писмо до Спецпрокуратурата Лулчева поиска незабавно той да бъде освободен от ареста, а постановлението за привличането му като обвиняем за купуване на гласове да бъде отменено като издадено от некомпетентен орган.

„Ако имаше действаща и реално работеща в интерес на закона и гражданите прокуратура, която иска да спазва закона, трябваше да ми бъде отговорено в тридневен срок. До момента нямам отговор. Това е абсолютно в нарушение на закона. Прокуратурата си позволява в нарушение на закона да се прави все едно тези молби не съществуват“, посочи адвокат Лулчева.

Тя е категорична, че специализираните прокуратура и съд не са компетентни да се занимават с дела за купувана на гласове, респективно с делата срещу политическите права на гражданите:

„Задържането на Николай Димитров от тази прокуратура и от този съд е все едно да ви задържи лесничея. Това е напълно незаконен арест“.

Според нея това водене е опит да се замаже положението и да се минимализират вредите.

Адв. Лулчева заяви, че ще напише молба и до главния прокурор, както и до Инспектората на ВСС.

„Усещането за неограниченост и безнаказаност, което цари при действията на прокуратурата в случая, подкрепени от съда с мерките, създава много неприятно положение. Срещу беззаконието много рядко има предвидени мерки, защото законодателят не може да предвиди, че по такъв драстичен начин се нарушава закона“, коментира още тя. 

Адвокатът на Николай Димитров се притеснява от това, че ще се започне на всяка цена да се търси нещо, в което той да бъде обвинен той: „Има една нездрава амбиция по отношение на Николай Димитров“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама