Денят накратко - 11 ноември

19:00, 11 ное 19 25 1787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Жалба за касиране на изборите в София подаде Мая Манолова; Бойко Борисов инспектира заедно с посланици и министри изграждането на газовата връзка между България и Гърция; Главният прокурор даде подкрепата си за назначаването на Иван Гешев за негов заместник. И още:

***

Манолова иска касиране

Многобройни нарушенията с контролиран вот, купуване и продаване на гласове - това съдържа жалбата за касиране на изборите в София, която подаде днес в ОИК Мая Манолова, която беше кандидат за кмет на столицата. Прилагаме 14 класьора с доказателства за нарушения на изборния процес, обяви Мая Манолова,

***

Борисов инспектира газа

Бойко Борисов инспектира заедно с посланици и министри изграждането на газовата връзка между България и Гърция. Премиерът заяви, че догодина ще доставяме газ от Америка, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан.

„Догодина ние можем да кажем на българите, вие нямате никаква зависимост и може да доставите газ отвсякъде и никой не може да ви спре парното“, коментира още Борисов. Премиерът бе категоричен, че довършването на проекта ще съдейства и за намаляване на цената на газа.

Енергийният ни министър Теменужка Петкова обяви, че първите тръби вече са доставени.

***

Гласът на Цацаров - сигурен за Гешев

На заседанието си в четвъртък Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди указа на президента Румен Радев, с който върна предложението за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Ако Иван Гешев получи подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици, президентът Румен Радев ще е задължен на подпише указ за назначаването му. Ако не събере такава подкрепа, процедурата за избора на следващ обвинител №1 трябва да започне отначало.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че отново ще даде гласа си за настоящия си заместник. Според него законовите разпоредби не предполагат процедурата да започне отначало, а трябва да има само повторно гласуване на върнатия кандидат.

"Не се притеснявам от „поправителния изпит” в четвъртък", заяви от своя страна самият Иван Гешев. Някои хора се страхуват от закона и затова моят избор се оказа толкова труден, добави той.

Според Гешве малък кръг от хора се страхуват от закона, главно тези, които нямат практиката да го спазват. Президентът не е сред тях - Гешев му благодари, че е упражнил законовите си правомощия и изложил мотиви за отказа си. 

***

Клетва с белезници

Кметът на Несебър положи клетва с белезници и под конвой. Николай Димитров е в ареста по обвинение за търговия с гласове. Според защитата му, той е незаконно задържан.

Охрана, тълпа граждани и журналисти чакаха Димитров пред входа на общината, а конвоираният градоначалник едва си проби път през множеството. 

След като положи клетва, Димитров може да упълномощи свой заместник, защото след тържествената церемония беше върнат отново в ареста.

На въпрос дали се налага кметът на Несебър да бъде откарван с белезници да положи клетва главният прокурор коментира: "Прокуратурата не откарва никого. Това е работа на Главна дирекция ''Охрана''. Това, което сме направили е издаването на необходимото разрешение да се осигури възможност на кмета да положи клетва. Как това се осъществява не е наше правомощие".

***

ГЕРБ отхвърлиха обвиненията за манипулация на изборите в София

"ГЕРБ не са манипулирали изборните резултати чрез изборните протоколи. Представителите на Секционните комисии са провели изборния процес в столичния район "Искър" нормално", заявиха от управляващата партия по повод на обвиненията, отправени от Борис Цветков от БСП. По-рано Цветков, който беше кандидат за кмет на района, но загуби, съобщи, че Цеков е записан от камера на хранителен магазин в района как говори с ромски лидери за купуване на гласове.

Новоизбраният кмет на район "Искър", който беше обвинен в купуване на гласове, пък съобщи, че е омерзен и унизен от кампанията.

***

Разкрития за павликенските лихвари

Над 1800 юбилейни монети, ценни метали, от които най-вече злато, на стойност около 1 лева - това са открили разследващите в групата за лихварство, разбита в петък в Павликени, действала на територията на Великотърновско. Групата е била добре организирана, лицата имат и легален бизнес, свързан със земеделие, съобщи днес на брифинг Спецпрокуратурата.

Като обвиняеми са привлечени три лица. По оперативни данни същите се занимават с лихварство от повече от пет години. Над 20 души са пострадалите от дейността им.

***

Оставка и проверки в МБАЛ Пазарджик

Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик д-р Васил Вълчев беше освободен по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

НЕЛК ще направи проверка на ТЕЛК решенията, които са издадени от ТЕЛК комисиите в МБАЛ-Пазарджик. Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ пък от днес започна пълна проверка на лечебното заведение в града.

Проверките в лечебното заведение идват след разследване на Нова телевизия, в което стана ясно, че директорът Васил Вълчев получавал сигнали от години за фалшиви ТЕЛК решения, но не е предприел нищо.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама