Акцент на деня: Не става със сакове, трябват тръби

17:30, 11 ное 19 25 4729 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Премиерът Бойко Борисов инспектира изграждането на газовата връзка между България и Гърция. Интерконекторът е с дължина 182 км, от които 150 км на българска територия. Газопроводът започва от Комотини и се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора. Техническият му капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно При наличие на търговски интерес има възможност за увеличаване на този капацитет до 10 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. 149 млн. евро са осигурени от българска страна с подкрепата на Европейската комисия.

Интерконекторът Гърция - България е от първостепенно значение за диверсификация на природен газ, както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Той ще свърже Северния с Южния газов коридор. Включен е в 7-те топ приоритетни проекта на Европейския съюз в областта на енергетиката. На 22 май българският премиер и неговият тогавашен гръцки колега Алексис Ципрас дадоха начало на строителните дейности по трасето.

Днес Борисов инспектира свършеното и заяви, че догодина ще доставяме газ от Америка, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан. „Догодина ние можем да кажем на българите, вие нямате никаква зависимост и може да доставите газ отвсякъде и никой не може да ви спре парното“, коментира Борисов. Премиерът бе категоричен, че довършването на проекта ще съдейства и за намаляване на цената на газа. "Искам между Александруполис и магистрала „Марица“ да се направи бърз път - Димитровград и Александруполис. Тогава ще свържем Черно море с Егейско. Ще си разменим по един кей с нула такси. Гърция ще има Черно море, а ние Егейско и то без войни, а на база взаимно сътрудничество“, заяви той. Енергийният ни министър Теменужка Петкова обяви, че първите тръби вече са доставени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама