Магдалинчев: ВСС не е обсъждал позицията на Радев за Гешев

18:46, 11 ное 19 / Общество 25 950 Topnovini
1

Висшият съдебен съвет не е обсъждал позицията на президента Румен Радев, който върна кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, това заяви членът на ВСС Боян Магдалинчев в ефира на БНТ. 

Магдалинчев: Гешев показа воля и желание да се бори с тежката престъпност

Повторното гласуване на кандидата за главен прокурор ще се състои на 14 ноември, четвъртък. Магдалинчев обясни, че предстоящата процедура ще се различава от тази на 24 октомври, когато Гешев беше избран с 20 гласа „за“ и 4 „против“ за нов главен обвинител на държавата.

Тогава процедурата продължи повече от 12 часа. „Сега няма да има представяне на кандидата, изслушване и задаване на въпроси, няма да има доклади. Ще има само гласуване“, уточни той и добави, че Иван Гешев няма да отговаря на въпросите, повдигнати от президента.

Плевнелиев за отказа на Радев да назначи Гешев: Президентът постъпи правилно, но мълча месеци наред

„Ако кандидатът за главен прокурор не събери изискуемите 17 гласа, тогава процедурата се прекратява. Стартира нова процедура с нови кандидати, в която може да се яви и Иван Гешев. Ако кандидатът за главен прокурор събере минимум 17 гласа подкрепа, ВСС изпраща веднага неговата кандидатура за издаването на указ за назначаване на главен прокурор“, подчерта Боян Магдалинчев.

Той отбеляза, че държавният глава не е обвързан със срокове за издаването на указ за назначаването на Иван Гешев. Според Магдалинчев, президентът Радев най-вероятно няма да сезира Конституционния съд за кандидатурата на главния прокурор.

Държавният глава върна избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 56 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.