Връщат иззетите оръжия на дружество „Традиция”

21:10, 11 ное 19 / Общество 25 2919 Topnovini
1

Историческите оръжия на дружество „Традиция”, които бяха иззети за експертиза от ГДБОП, ще бъдат върнати в най-кратки срокове, това се разбраха МВР, прокуратурата и дружеството след среща при главния прокурор, съобщи bTV. 

Бойният арсенал беше иззет при съвместна акция на службите ни с Европол за трафик на културни ценности.

56 стари оръжия и над 900 единици боеприпаси бяха иззети от седем души от управата на дружество „Традиция" при координираната акция с Европол в цялата страна под името „Пандора”. Мярката предизвика недоумение у членовете на родолюбивата организация и протест в Деня на будителите.

''Иззети са оръжия за експертизи дали попадат в обхвата на изчезнали музейни сбирки или се съхраняват неправомерно, но няма констатирано извършено престъпление'', разкри вътрешният министър Младен Маринов.

Прокуратурата заедно с МВР реши да съкрати срока за експертизата на оръжията и да ги върне на собствениците.

„Нашите институции подкрепят дружество „Традиция” като родолюбива, патриотична организация, чиято дейност може да заслужава само подкрепа и уважение”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Дружество „Традиция" близо 30 години развива родолюбива дейност с възстановки на значими исторически събития в България. Използват исторически оръжия, които не подлежат на регистрация по закон, защото са произведени преди 1900 г.

„Не сме престъпници, хората ни го потвърдиха и казаха, че много държат на дейността ни и сме удовлетворени от срещата”, заяви председателят на дружество „Традиция” Огнян Маринов. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 56 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.