Гледането на телевизия – супер вредно за съня

19:40, 12 ное 19 25 2438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почти 90% от американците не си доспиват заради маратонско гледане на телевизия, сочат резултатите от анкета, цитирани от ЮПИ и БТА. Изследването на специалисти от Американската академия по медицина на съня обхванало над 2000 участници. Те посочили съня като втори по важност свой приоритет след семейството.

Но независимо че смятат съня за важен, 88% заявили, че остават до късно да гледат епизоди от сериали или шоута на стрийминг платформи. Всъщност това се отнася за 95% от респондентите на възраст между 18 и 44 години. Много от анкетираните отлагат лягането в леглото, за да играят видео игри, да четат и да гледат спортни предавания.

"Окуражаващо е, че американците поставят съня сред най-важните си приоритети, но предпочитането на телевизията пред съня може да има сериозни здравни последствия", заяви председателката на академията Кели Кардън.

За 72% от участниците на възраст между 18 и 34 години било по-вероятно да останат до късно да играят видео игри, докато това се отнасяло за едва 38% от интервюираните на възраст 35 и повече години. По-късното заспиване заради видео игри било по-вероятно за 59% от мъжете и 42% от жените.

Две трети от респондентите - 71% от жените и 61% от мъжете, не си доспивали, за да четат.

Около 60% от участниците - 75% от мъжете и 45% от жените, пък не си доспивали заради гледане на спортни предавания. За 54% от анкетираните на възраст между 25 и 54 години било по-вероятно да останат да гледат продължения на мач, докато това се отнасяло за 51% от участниците от други възрастови групи.

"Хроничното недоспиване може да увеличи риска от здравни проблеми, смущения в настроението и увреждания на опорно-двигателния апарат", отбелязаха учените.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама