Пневмонията убива дете на всеки 39 секунди

13:13, 12 ное 19 25 1114 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На 12 ноември отбелязваме Световния ден на борбата с пневмонията. Това е заболяване на белите дробове, при което се нарушава нормалният процес на дишане. Пневмонията се причинява от бактерии, вируси или гъбични инфекции. Заболяването може да бъде избегнато с ваксини, както и да бъде третирано с антибиотици или рутинно кислородно лечение.

Пневмонията е убила повече от 800 000 бебета и деца миналата година или иначе казано на всеки 39 секунди от нея умира дете, въпреки че заболяването е лечимо и може да бъде избегнато, съобщават световни здравни организации, цитирани от Reuters.

В доклад за „забравената епидемия“ УНИЦЕФ, Детският фонд на ООН, влиятелната неправителствена организация „Спасете децата“ и четири други здравни агенции призоваха правителствата да инвестират във ваксини срещу пневмонията и да засилят усилията си за подобряване на лечението на заболяването.

„Шокиращо е, че пневмонията е предотвратима, лечима и лесна за диагностициране, но въпреки това е най-големият убиец на деца в световен мащаб“, каза Сет Бъркли, изпълнителен директор на Глобалния алианс за ваксинации и имунизации (GAVI).

Половината от загиналите от пневмония деца миналата година са в Нигерия, Индия, Пакистан, Конго и Етиопия, по-голямата част от тях не са навършили 2 години.

„Милиони деца умират в очакване на ваксини, достъпни антибиотици и рутинно кислородно лечение. Това е забравена глобална епидемия, която изисква спешна международна реакция“, коментира Кевин Уоткинс, изпълнителен директор на „Спасете децата“.

Според доклада пневмонията е виновна за 15% от смъртните случаи при деца под петгодишна възраст, но само 3% от разходите за изследвания на заразни заболявания се харчат за подобряване на лечението и достъпа до медикаменти.

По данни на Евростат 131 450 души от ЕС са починали от пневмония през 2016 г., което е почти 3% от смъртните случаи за годината. Най-много случаи на починали от пневмония са отчетени в западните региони на Португалия, Полша и Великобритания. Най-малко смъртни случаи има във различни региони на Финландия, Гърция, Италия, Унгария и Австрия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама