Заев „черпи": Историческо увеличение на заплатите в Северна Македония

14:20, 12 ное 19 / Свят 25 1933 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обеща по-високи заплати в държавния сектор, съобщават македонските медии. Правителството планира да изхарчи 3,9 милиарда евро и с новия бюджет от 1 януари пенсиите ще се увеличат с 850 до 900 денара, предава БТА.

Министърът на финансите и премиерът съобщиха на пресконференция, че най-много ще се инвестира в човешкия капитал - в здравеопазване, образование и социална защита. Ще бъдат отделени 100 милиона денара за борба със замърсяването на въздуха, предаде телевизия „Телма”.

Повече пари ще получат всички в администрацията, като най-голямо ще е увеличението за лекарите специалисти, чиито заплати ще се увеличат с 25 на сто от февруари, а учителите ще получат 10 процента повече от януари. Всички служители в администрацията вече получиха пет процента повече със заплатата през октомври.

Заев „черпи" преди изборите, които ще се проведат на 12 април догодина, с историческо увеличение на заплатите, но каква ще бъде цената, пита в заглавие „Дойче Веле”.

Синдикатите са доволни, но експертите реагираха с доза скептичност и тревога предимно поради драстичното увеличение в определени сектори. Те нямат дилеми, че заплатите трябва да растат, но предупреждават, че това трябва да е в резултат на производителността.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама