Акцент на деня: Заклех се!

17:30, 12 ное 19 25 3371 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Столичният общински съвет проведе първото си заседание след изборите. На него кметът, районните кметове и общинските съветници положиха клетва, че ще работят в интерес на гражданите. Отслужен бе и празничен молебен от Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит. Заседанието бе ръководено от най-възрастния съветник – Грети Стефанова от „Демократична България“.

Съветниците в Столичния съвет са 61, като най-голяма е групата на ГЕРБ/СДС - 27. БСП е с 15 представители, обединение "Демократична България" - с 12, ВМРО-БНД - с 4, "Атака" - с 2, и 1 независим – Борис Бонев от "Спаси София". За да се сформира политическа група, тя трябва да наброява най-малко 5 души.

Общински съветници си избраха председател 

За трети пореден мандат Елен Герджиков ще оглавява общинския съвет. Той застана на председателското място през 2011 г., когато Йорданка Фандъкова спечели местните избори.

При тайното гласуване Герджиков получи 33 гласа „За“. Кандидатът на БСП Милка Христова е подкрепена от 15 гласа, а Методи Лалов от „Демократична България“ с 12.

За заместник-председатели са избрани Милка Христова от БСП, Иво Христов от ГЕРБ, и арх. Борислав Игнатов от „Демократична България“.

Върху какво ще се фокусират новите съветници?

Политическите групи и независимите кандидати представиха основните си приоритети на работа.

От ГЕРБ/СДС заявиха, че гражданите са най-ценният ресурс и не трябва да бъдат използвани в предизборни битки, както се случи на последните избори. Поуките от местния вот за тях са ясни – хората са интелигентни, прагматични и нямат време за експерименти. ГЕРБ и СДС очакват активното участие на опозицията в този мандат. „Истинската работа е тук и нека градът ни да не се превръща в предварителна сцена на парламентарни избори. Полето на работа на общината е различно от това на държавата“, заяви Малина Едрева. 

БСП заръча на новия кмет Йорданка Фандъкова да започне веднага да изпълнява предизборните си обещания и да решава проблемите на гражданите сега. Според тях БСП ще бъде единствената опозиция – предлагаща решения на база предизборната им платформа. Калоян Паргов заяви, че ключовата тема на новия общински съвет трябва да бъде презастрояването. Те изразиха разочарование, че днес не е бил представен новият екип на кмета, за който се говори от началото на кампанията. 

От „Демократична България“ също заявиха, че столицата има нужда от промяна. Според тях градът не заслужава опасен въздух, недостъпна среда и ремонти на ремонтите. Те ще се стремят да наложат модернизацията, която подобрява качеството на живот. Десните застават зад идеите на прозрачен общински съвет, ефективна и удобна администрация, финансова децентрализация и участие на гражданите в управлението.

От ВМРО ще работят за повече сигурност, а това ще стане чрез подобряване на видеонаблюдението. Приоритет за общинските съветници са още: общественият транспорт, газификацията, електрификацията, благоустройството на кварталите. За тях ключова тема остава развитието на северните райони и обособяване на две икономически зони – Кремиковци и Доброславци.

От „Атака“ смятат, че трябва да се обърне внимание на ремонтите и строителството. Волен Сидеров обяви, че ще работи за това всичко да бъде осветено. Той се надява новият общински съвет да има смелост и да сложи край на непрозрачността. Сидеров каза още, че има доста полезни предложения и се надява да има отвореност и възможност те да се чуят. Общинският съветник от „Атака“ изрази надежда Фандъкова да си изпълни обещанието и да „отваря вратата си“ за идеи и решения.

Независимият кандидат Борис Бонев е сам в зала, но заедно с екипа му изцяло ще работят за благото на София. Според него гражданите са се уморили от политическо говорене. Борис Бонев обобщи насоките на работа в три области: "Първо, трябва прозрачност при вземане на решения на кмета и общинската администрация. Второ, експертност – софиянци очакват бързо решение на проблемите, а не както досега „проба-грешка“. И третото направление е активно участие на гражданите в управлението".

От своя страна новият стар кмет Йорданка Фандъкова посочи, че бъдещето на София е по-важно от политическия рейтинг. Тя заяви, че „нейната врата“ винаги ще бъде отворена за разговори, идеи и решения, но няма да приема популизъм и опитите столицата да се използва за партийни задачи. До месец тя ще предложи на Общинския съвет структурни промени в работата на общината, които да доведат до по-голяма бързина, повече контрол и публичност. Тя предлага и нови ресори – строителство, дигитализация, инвестиции и транспорт. Фандъкова очаква новият общински съвет да се структурира бързо и да започне работа, защото столицата няма време за партийни боричкания.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама