Денят накратко - 12 ноември

19:00, 12 ное 19 25 2868 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

За какво ще се борят през следващите четири години новите общински съветници на София; защо БСП иска временна комисия да нищи Изборния кодекс; колко ще са парите за здраве за догодина и още:

***

Столичните общински съветници положиха клетва

Новите общински съветници на София встъпиха в длъжност. На първата си тържествена сесия ръководителите на отделните политически групи очертаха основните приоритети в бъдещата си работа.

Общинските съветници през следващите четири години ще бъдат 61, като 27 от тях са от ГЕРБ, 15 от БСП, 12 от "Демократична България", четирима от ВМРО, двама от "Атака" и един независим.

Приветствие към новите съветници и кметове отправи и кметът на София Йорданка Фандъкова. През новия мандат тя предлага да има нови ресори, сред които са строителство, дигитализация, инвестиции и транспорт.

От най-голяма групата - тази на ГЕРБ-СДС, са категорични, че гражданите са най-ценният ресурс на София, а работата в тяхна полза ще бъде „без експерименти“.

От групата на БСП посъветваха новоизбраният столичен кмет Йорданка Фандъкова „веднага да започне да изпълнява предизборните си обещания“. 

София не заслужава още от същото. София не заслужава опасен въздух, недостъпна среда и ремонти на ремонтите. София може много повече“, заяви Методи Лалов.

От ВМРО ще обърнат най-голямо внимание на сигурността и ще работят за подобряване на видеонаблюдението в София.

За „Атака“ един от най-важните приоритети се оказва желанието да бъде „сложен край на непрозрачността“ при ремонтите и строителството, за да бъде всичко „осветено“.

За трети пореден мандат Елен Герджиков ще бъде председател на Столичния общински съвет. Той застана на председателското място през 2011 г., когато Йорданка Фандъкова спечели местните избори.

***

Бюджетът на Касата мина, БСП и ДПС против

Парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2020 година с 120 гласа „за“ и 88 „против“. Бюджетът мина с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и независимите депутати, БСП и ДПС гласуваха „против“. Парите за здраве за догодина са 4,7 млрд. лева, с почти 395 млн. лева повече в сравнение с тази година.

***

БСП иска временна комисия да нищи Изборния кодекс

Временна анкетна комисия в парламента да нищи проблемите в изборния процес и депутатите да излязат с общи законови промени в Изборния кодекс. Около това се обединиха представители от БСП, ДПС, "Воля" и "Обединени патриоти" след срещата, инициирана от БСП за подобряване на изборното законодателство. На дебата не присъстваха депутати от ГЕРБ. Въпреки това соцлидерката Корнелия Нинова подчерта, че ще търси и тяхната подкрепа за създаването на анкетната комисия, която да започне работата по поправките в Изборния кодекс.

Малко по-късно от ГЕРБ заявиха, че не се налага да създаваме поредната анкетна комисия. "Правна комисия има достатъчно правомощия", каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

***

Разбиха група за разпространение на наркотици

Осем души са задържани при спецоперация на ГДБОП и служители от Сектор „Борба с организираната престъпност“. Групата е разпространявала наркотици на територията на столицата.

***

Кметът на Перник върна за преразглеждане предложения воден режим

Новият кмет на Перник Станислав Владимиров връща за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим, според който перничани ще имат вода само във времето от 16 до 22 часа. Решението си Владимиров обяви днес, веднага след встъпването си в длъжност. Според него предложеният от ръководството на дружеството режим е необоснован и много драстичен. 

***

Момиченце загина на място, прегазено от камион

Шестгодишно дете е било прегазено от камион в русенския квартал „Долапите“ днес по обед. Момиченцето е загинало на място. Шофьорът на тежкотоварния автомобил е избягал, но след издирване 76-годишният водач е бил заловен от органите на реда.

***

Трамвай блъсна жена до Съдебната палата

Трамвай блъсна жена в близост до Съдебната палата. Трамваят е излязъл от релсите и е ударил жената. Тя е жива, линейка я транспортира до болница. Не е ясно какво е състоянието й.

***

МВнР препоръчва да не се пътува до Израел

Заради усложнената обстановка в Израел от външно министерство препоръчват на българските граждани временно да не пътуват до страната. Сънародниците ни на място пък трябва да имат предвид, че са изключително непрепоръчителни посещенията на места на териториите на Западния бряг, Източен Ерусалим, в близост до границата с Ивицата Газа, Голанските възвишения. От МВнР препоръчват още при пристигане в местата за настаняване в Израел всички туристи да се поинтересуват за наличието на бомбоубежища в района.

***

Еврохолд оспори забраната на сделката с ЧЕЗ

Еврохолд България ще защитава интересите на своите над 9000 акционери след решението на Комисията за защита на конкуренцията за забрана на сделката с ЧЕЗ Груп, следвайки своята отговорност пред тях и изпълнявайки своите задължения.

Еврохолд вече внесе жалба в Административен съд – София област. Чешката енергийна група също предприе административни мерки срещу решението на българския регулатор.

***

Трети ден издирват изгубена жена в Рила

Планински спасители издирват изгубена жена в Рила. Сигналът за изчезването й е подаден в неделя вечерта. 64-годишна жена е предприела сама преход в Мальовишкия дял на планината, но от следобедните часове нейните близки са загубили контакт. Към спасителите от Самоков са се присъединили и доброволци от София и Пловдив с две кучета.

***

Ивет Лалова за пети път е най-добра лекоатлетка на България

Ивет Лалова-Колио беше избрана за Атлет на България за 2019 година в традиционната анкета на списание „Атлетика“. 35-годишната спринтьорка спечели анкета за пети път с 309 точки пред Радослава Мавродиева с 261 точки и Мирела Демирева – 245 точки. Лалова-Колио е избирана за атлет на България през 2004, 2005, 2008 и 2012 година.

***

Влак помете кола край Асеновград

Влак удари лек автомобил на прелез с ръчни бариери в междугарието Крумово-Асеновград.
При инцидента има трима пострадали - 32-годишният водач на колата и двама пътници - на 25 и 30 години. В районното управление е отведен 60-годишният кантонер, чиято алкохолна проба отчела положителен резултат над 1,5 промила. По първоначални данни, бариерите не са били спуснати в момента на катастрофата. За случая е уведомена районната прокуратура.

***

Арестант нападна полицай и избяга

28-годишен мъж избяга от ареста в Бургас, след като удари с дървена дръжка на метла охраняващия го полицай. Той изтърпявал наказание от 14 денонощия арест заради дребно хулиганство. Мъцът е задържан на автогарата в Карнобат.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама