Обжалват оправдателната присъда на стоматолога, обвинен за смъртта на дете

21:35, 12 ное 19 25 2681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-малко три жалби ще постъпят във Върховния касационен съд за оправдателната присъда на стоматолог, обвинен за смъртта на дете преди три години. Апелативният съд отмени наказанието му и намали условните присъди на другите двама лекари, свързани с операцията, предава bTV.

На втора инстанция: Оправдаха стоматолога Валентин Павлов за смъртта на дете

В клиниката преди три години е оперирано 14-годишното момче. Доктор Валентин Павлов води операцията, а пълната упойка е поставена от друг лекар в екипа. Детето се влошава и по-късно умира.

Преди година градският съд осъжда и тримата условно. Апелативните съдии отменят наказанието на доктор Павлов, а на другите двама го намаляват.

„Тези присъди за нас са гавра с паметта на детето, подигравка с нас, родителите, хвърляне прах в очите на хората, на обществото, че в България все пак има някакво правосъдие”, заяви Валери Захариев, баща на момчето.

И тримата подсъдни отказват коментар. През лятото на 2016 г. доктор Павлов се защитава, че антидотът, с който прокуратурата твърди, че детето е можело да бъде спасено, не се използва масово.

„Това е медикамент, който не е разрешен за използване в България. Той го има само в няколко болници”, каза д-р Валентин Павлов.

Междувременно в Софийския градски съд започва второ дело срещу доктор Павлов, от друг пострадал пациент.

„За мен той е главният виновен за случая с Алекс. Той ръководеше, той взе решение – Павлов. Не казвам "доктор", защото за мен тези хора вече не са доктори, които отнемат живота на едно 14-годишно дете, които с тяхното бездействие са осъдени несправедливо, още повече Павлов е оправдан, той е невинен. Каква справедливост има?”, каза Албена Захариева, майка на момчето.

Мотивите на съда ще са ясни до два месеца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама