Цацаров става шеф на Антикорупционната комисия? (Обновена)

12:10, 13 ное 19 / Политика 25 3338 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

В медиите се появи информация, че Сотир Цацаров ще оглави Антикорупционната комисия. Мандатът му като главен прокурор изтича през януари 2020 г. В четвъртък ВСС ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев за поста обвинител №1. Комисията остана без председател след като Пламен Георгиев подаде оставка заради незаконната му тераса. 

В парламента председателят на Комисията за борба с корупцията Борис Ячев обяви, че до момента няма официално внесена кандидатура за шеф на КПКОНПИ. Той допълни, че парламентарни преговори за издигане на кандидатура за поста не се водят, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

Ячев обясни, че Цацаров отговаря на изискванията за председател на КПКОНПИ, защото е юрист с над 10- годишен стаж. „Нормално е кандидатурата да бъде предложена от най- голямата политическа сила“, коментира Борис Ячев.

Хамид Хамид от ДПС посочи: "Да изтече срокът, да видим всички кандидатури и тогава ще коментираме". Той заяви, че групата на ДПС още не се е събирала по въпроса

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира: "Ако говорим хипотетично бих казал, че Сотир Цацаров би бил добра кандидатура. Над 20 години е наказателен съдия, долкото си спомням. Отделно 7 години като главен прокурор. Дейността на Антикорупционната комисия е много близко до наказателно-правната материя, с която Цацаров се е занимавал". 

От ГЕРБ обявиха, че кандидатури за председател на комисията още не са обсъждани. "Срокът не е изтекъл. Ще може да видите кои са предложените кандидати", посочи Даниела Дариткова. 

За минути: Изборът на нов шеф на КОНПИ вече е в ход

На 6 ноември за минути парламентът даде ход на процедурата за избор на нов председател на Антикорупционния орган. Срокът парламентарните групи да предложат кандидат изтича другата сряда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама