Отбелязваме Световния ден за борба с диабета

07:20, 14 ное 19 25 1765 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на ООН.

Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина.

По данни от 2013 г. на Международната Диабетна Федерация (МДФ) със захарен диабет, в България живеят 577 000 души, като 427 000 са с диагностицирано заболяване, а 150 000 имат диабет, но не знаят за това и следователно не се лекуват. Това е 9,6% от възрастното население. През 2005 г. честотата е била по-малка - 8,4%, а прогнозата за 2030 г. е увеличаване до 10,9%.

Високите нива на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и големите кръвоносни съдове и да предизвикат усложнения като загуба на зрение, ампутации и бъбречна недостатъчност. Захарният диабет тип 1 съкращава очакваната продължителност на живот с 15 години, а при захарен диабет тип 2 – с 5 до 10 години.

Всяка година вследствие на диабет в България умират над 8000 души, или 22 души дневно.

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.

Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан и в Народното събрание. Инициативата, която е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, ще бъде представена в 11.30 часа в Северното фоайе. В парламента ще бъде измерена кръвната захар на народните представители, служителите и гостите на Народното събрание и ще бъдат раздени информационни материали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама