Радан Кънев предупреди за поскъпване на самолетните билети: финансовият министър отговори

11:40, 13 ное 19 / Политика 25 1469 Биляна Иванова
1

Евродепутатът Радан Кънев предупреди, че „изненадващо и потайно“ финансовият министър Владислав Горанов е подписал от името на България документ, който призовава ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети.

В парламента Владислав Горанов отговори, че решението България да се присъедини към декларацията е взето на ниво Министерски съвет. „Инициирана е от холандското правителство и в нея се констатира, че авиацията като бизнес в Европа и в световен мащаб генерира огромен обем от въглеродните емисии“, заяви той. Горанов уточни, че документът отправя апел да се направи анализ и да се предложи решение в посока ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори заради емисиите.

Според Горанов е твърде рано да се прави оценка ще се предложи ли такова решение, а ако се предложи трябва всички държави членки да се обединят около него, за да стане факт.

На въпрос ще се отрази ли това на цената на билетите е твърде рано да се дава отговор. До голяма степен би било спекулативно“, каза още финансовият министър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани