Църквата подкрепя трансплантациите само ако приживе донорът е дал съгласие

12:00, 13 ное 19 25 1936 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската православна църква подкрепя трансплантациите само ако приживе донорът е дал съгласие. Това става ясно от позиция на Св. Синод във връзка с донорството и трансплантациите.

Църквата отстоява своето учение, че човекът е уникална и неповторима идентичност: психотелесна свързаност между вечната му душа и неговото тяло, а не просто биологична единица. Човекът не е предпоставка на себе си, неговото съществуване е дар от Бога. И въпреки че животът е даден на човека така, че той да притежава правото дори да го дари на своя ближен като саможертва пред Бога, човешката душа и човешкото тяло принадлежат единствено на самия човек и на Бога, заявяват от Св. Синод.

Борисов: При успешна донорска операция не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее

Църквата възприема донорството, и трансплантациите, като изява на любов, защото донорът дарява не просто орган, а живот и надежда. Даряване означава осъзнато, ненасилствено и свободно взето решение и съгласието е неприкосновен акт.

Българската православна църква не приема, че незаявеният отказ трябва да се тълкува като съгласие, защото липсата на отказ, освен на възможно съгласие, може да се дължи и на множество други причини - като неинформираност, липса на възможност за волеизява, не на последно място - липса на взето решение.

Започва разпространението на 50 хил. донорски карти

Според духовниците при даряването на орган задължително трябва да се взима “съзнателното съгласие” на донора, т. е. донорът трябва да осъзнава действието си или, ако по някаква причина е изпаднал в мозъчна смърт, свободно и не по принуда да е изявил съгласие за взимането на органите му. 

По отношение на мозъчната смърт се изисква да се гарантира точното спазване на международно приетите критерии за диагностициране на мозъчната смърт.

Българската православна църква запазва правото да промени своята позиция, при промяна в законодателството и закона за трансплантациите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама