Намибия покани българския бизнес да инвестира в страната

13:26, 13 ное 19 / Политика 25 1768 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Външният министър Екатерина Захариева разговаря във Виндхук с президента на Намибия - Хаге Готфрид Гейнгоб. Това е първо посещение на външен министър на България в страната, предадоха от МВнР.

“Сега отношенията ни трябва да бъдат издигнати в нова фаза - в икономиката. Инвестирайте в нашата мирна и демократична страна”, заяви президентът Гейнгоб. На срещата присъстваше и министър-председателят на Намибия - Сара Кугуингелуа.

“България ви подкрепяше в борбата за независимост, ние бяхме едни от първите страни, които признаха вашата държава през 1990 година. Да се фокусираме на връзките между бизнеса и между младите”, призова Захариева.

Тя добави, че Намибия може да разчита на съдействие и на европейско ниво в областта на политиката за младите хора, образованието и културата, тъй като това ще са ресорите на бъдещия български еврокомисар Мария Габриел.

Българският вицепремиер добави, че сме четвърти по икономически растеж в ЕС и че десетки намибийци са завършили у нас висшето си образование, а сега страната ни е готова отново да дава стипендии за студенти от Африка, особено в областта на инженерните науки и високите технологии.

Президентът Гейнгоб заяви, че разчита на опита на България в политиките към младите хора: “Имаме висока младежка безработица, образованието ни все още не съответства на нуждите на пазара на труда. А и младите хора не са подготвени да стартират свой бизнес. Насърчаването на иновациите и добавянето на стойност съм суровините, които добиваме, е важно. Младежта в нашата страна трябва да бъде ангажирана”.

По време на разговора бяха откроени като потенциални теми за сътрудничество още селското стопанство, туризмът, изграждането на старт-ап компании и проектите в подкрепа на овластяването на жените. И двете страни изразиха готовност да работят за развитие на договорно-правната база между България и Намибия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама