Приеха Бюджет 2020 на първо четене

14:24, 13 ное 19 / Политика 25 2356 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за догодина със 126 гласа „за“ и 92 „против“, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Според БСП това е „бюджет на застоя“. „Ще внесем алтернативен бюджет- бюджет на развитието“, обяви Корнелия Нинова. „Ние сме нация, която е болна, която става все по-неграмотна, нация, която си отива. Както Менда Стоянова казва-„повече от същото“, коментира Драгомир Стойнев. „Това е бюджет на устойчивото изоставане“, посочи Румен Гечев.

Критиката на ДПС към бюджета е, че в него няма реформи. „Бюджетът е отражение на политиката на целия кабинет. Трябваше да има реформи, които да се финансират от бюджета“, заяви Йордан Цонев. „Губи се ценно политическо време, не се предприемат решително мерки за ускоряване на икономическото развитие“, каза още той.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира: „Принципно е колкото изкарваш, толкова да харчиш“. Той открои като положителни качества на бюджета последователността и предвидимостта. „Докато се състезаваме кой повече ще се хареса, нито една смислена реформа няма да можем да направим“, заяви министърът.

От ГЕРБ защитиха бюджета и обявиха, че той е предвидим и гарантира сигурност и спокойствие за бизнеса и гражданите. „Видно е, че този бюджет е стъпка в правилната посока. Това е бюджет на развитие, а не на застой и хаос“, заяви Евгения Ангелова. „Бюджет 2020 е „колкото повече, толкова повече“, посочи Александър Иванов.

Според „Воля“ бюджетът за догодина е инерционен, догонващ, а не изпреварващ. „Свидетели сме на поредната серия от сериала „Безсмислено дърдорене и чешене на езиците“. Нищо реално и добро не следва за българския народ“, коментира Веселин Марешки.

Приоритетите на Бюджет 2020 са: образованието, здравеопазването, отбраната, пенсионната политика и политиката по доходите. Повече пари държавата ще даде за заплатите на учителите и за тези в публичния сектор. За общините ще отидат 4,2 млрд. лева, като увеличението е почти 457 млн. лева. Следващата година според разчетите на финансовото министерство растежът на БВП ще достигне 3,3%, а безработицата 4,1%.

Още по темата:

Първо четене: Приеха бюджета на ДОО, патриотите предлагат 250 лева минимална пенсия

Първо четене: Бюджетът на Касата мина, БСП и ДПС против

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама