Два случая на бубонна чума са регистрирани в Китай

11:18, 14 ное 19 / Свят 25 2316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двама души са се разболели и се лекуват от бубонна чума в Китай, предаде CNN. Заболяването е едно от най-опасните в световен мащаб, като то е причина за Черната смърт – опустошителната епидемия, преминала през по-голямата част от Европа между 1346 и 1353 г., убивайки около 50 млн. души.

Бубонната чумна се причинява от бактерия, която преодолява защитата на кожата и стига до лимфните възли. Там тя се размножава и възпалява. Без лечение смъртността от бубонна чума е около 90%.

Заболелите са от китайската провинция във вътрешността на Монголия. Диагностицирани са с чума от лекари в Пекин. В момента се лекуват там.

Двамата души са диагностицирани с пневмонна чума, която е още по-увреждаща и опасна. Ако не се лекува, тя е фатална в 100% от случаите.

Според данни на Световната здравна организация от 2010 до 2015 г. има повече от 3248 случая на чума по цял свят, като 584 от тях са завършили със смърт.

Тъй като през последните 20 години с чума са били заразени близо 50 хил. души, сега СЗО я категоризира като „завръщаща се болест“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама