КНСБ настоява за повече пари за социалните служители и младите преподаватели

11:18, 14 ное 19 / Политика 25 1570 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Започнаха срещите на КНСБ с парламентарните групи за Бюджет 2020. Първо синдикатите обсъдиха финансовите параметри за догодина с ГЕРБ, ще се срещнат и с „Обединени патриоти“, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Приеха Бюджет 2020 на първо четене

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи: „Тази година исканията на КНСБ са доста по- скромни. Предполагам, че това е така, защото бюджетът решава доста проблеми в отделните сектори, а и заради предвидената политика по доходите“. Тя заяви, че ще се анализира кои от исканията на синдикатите могат да влязат в бюджета между двете четения.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обърна внимание, че за догодина се отделят близо 1 млрд. лева повече за заплати и 1,2 млрд. лева за социални и здравни плащания. „Макар да не са я обема, който искахме, все пак са повече“, коментира той.

Конкретните искания на КНСБ са: 7 млн. лева повече за здравните специалисти в училищата и детските градини (за 900 лева стартова заплата от 1 януари); допълнителни 15 млн. лева за агенциите към земеделското министерството и още 5 млн. лева за покриване на дефицит; средства за изравняване на стартовите заплати на младите асистенти и преподаватели в университетите (около 5 хил. души) с тези на младите учители.

Синдикатите настояват и за увеличение на заплатите в системата за социални услуги, където работят пенсионери и няма млади хора. Искането е за 20% увеличение, което прави 22 млн. лева допълнително.

КНСБ вече има съгласието на финансовия министър за увеличаване на квотата на ваучерите за храна от първоначално предложените в бюджета 320 млн. лева до 350 млн. лева.

След срещата стана ясно, че ще се създаде работна група, за да може съгласуван пакет от мерки да намери място в бюджета за 2021 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама