Платформата iHELP обучава цял футболен клуб за оказване на първа помощ

09:00, 15 ное 19 25 3909 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

ФК ''Витоша Бистрица'' е първият професионален футболен клуб, който откликва и приема платформата за взаимопомощ iHELP и стартира регулярни обучения за оказване на първа помощ, като започва от най-малките.

Безплатно приложение спасява животи преди линейката да дойде

Повече за инициативата разказаха пред ТОПНОВИНИ Христо Христов, основател на iHELP Bulgaria, и Костадин Ангелов, спортен директор на ФК ''Витоша Бистрица'':

''Смятам, че обученията по първа помощ ще донесат култура и капчица доброта. Животът на фубтолиста представлява един кръг, в който нещото, което най-много даваш, е да тренираш и да изиграеш мача. Идеята ми е да ги накарам да се грижат за мястото, където са и да се научат да дават’’, каза Костадин Ангелов.

Той смята, че да можеш да оказваш помощ те прави по-добър и вярва, че когато човек е по-добър, му се случват хубави неща.

Обучението започва с най-малките, които прегръщат идеята и с интерес се откъсват от тренировката.

''Бях очарован. Имат респект към треньора си, подредиха се, бяха дисциплинирани. Имаха определена задача, която да покрият. Наблегнахме на две неща – падане на корена на езика или така нареченото ''гълтане на език'', тъй като това често се случва на терен. Другото е сърдечен масаж и изкуствено дишане –  фундаментално за спасяването на човек без пулс и без дишане’’, каза Христо Христов, основател на iHELP Bulgaria.

''Най-интересното беше, че и аз научих нови неща. Самата идея, че едно приложение може да спаси човешки живот е нещото, което играчите коменираха след обучението. iHELP ме впечатли, защото има дълбок смисъл и нетрадиционна идея’’, каза Костадин.

''Бил съм играч и е имало моменти, в които стоиш вцепенен. Имаше случай, когато футболисти си удариха главите на терена, лежаха на земята, всички стояха настрана и чакаха да пристигне лекар. Изпадаш в шок, а основното е незнание как да помогнеш'', смята Костадин и допълни, че нищо не е лесно в началото. ''Въпросът е да се адаптираш и да получиш знания.''

''Отговорността за спасяването на човешки живот не е само на лекарите, а на цялото общество. Целта на проекта е да изгради мрежа за взаимопомощ от отговорни граждани, които да са от полза за всички нас'', на мнение е Христо и допълва, че измерителят за силно общество е взаимопощта.

Идеята е мобилното приложение да бъде инсталирано на колкото се може повече мобилни телефони, за да вървим към изграждането именно на тази мрежа.

По думите му обществото ни не е информирано, но незнанието не е оправдание.

Кампания обучи около 100 деца за оказване на първа помощ в Деня на детето

''Не е нужно да си толкова обучен, за да ползваш приложението iHELP. Първата стъпка е да го изтеглиш и да знаеш, че има някой наоколо, който може да ти помогне. Знаейки това, любопитството ти се събужда и искаш да разгледаш цялата апликация’’, на мнение е Костадин.

Най-голямата детска мечта на Христо е била да бъде футболист.

''Винаги, когато стъпя на зеления терен, изпитвам огромно удоволствие и страст. От самото създаване на iHELP знаех, че проектът има място във футбола и като цяло в спорта. Всеки спортист трябва да бъде добър пример за обществото'', каза той.

На въпрос какъв е съветът към най-малките и най-големите Христо отговори:

Да са отговорни както на терена, така и извън него. Вярвам, че всеки един човек е пример за някого и повлиява поне на още един. Вярвам, че когато правиш добро, ти получаваш добро, но важното е то да бъде правено без причина. Съветът ми към най-големите е същият.

А Костадин:

Малките да бъдат по-духовни, защото тогава ще бъдат по-отговорни, по-добри и по-търсещи. Да не чакат да им се случи нещо, а да го търсят по добрия начин. Към големите –  да се информират повече, защото са създали лошата представа, че футболистите са необразовани, а това не е така. От тях зависи дали ще го променят.

Обучението за оказване на първа помощ за по-големите от футболния клуб ще се състои в понеделник.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама