Мицотакис към Заев: Без Договора от Преспа няма преговори за членство в ЕС

07:50, 15 ное 19 / Свят 25 2565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В разговор с премиера на Северна Македония Зоран Заев гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта важността на спазването на Преспанското споразумение, ако балканската страна иска да постигне целта си да започне преговори за присъединяване с Европейския съюз.

Мицотакис и Заев имаха частна среща в кулоарите на форума „Солун 2019” - бизнес събитие, организирано от Федерацията на индустриите на Гърция, предаде БГНЕС.

Двамата са обсъдили неотдавнашното решение на Европейския съвет да не одобри започването на преговори за присъединяване към ЕС със Скопие, поради ветото на Франция.

Борисов в Солун: Вече над 10 години не пипаме данъци

Мицотакис потвърди подкрепата на Гърция за разширяването на ЕС и за включване на страни от Западните Балкани, като заяви, че това ще засили мира, стабилността и просперитета в региона.

Съобщава се, че двамата държавници са се съгласили, че засилването на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество са основните критерии както за всички етапи на процеса на присъединяване, така и за подобряване на двустранните връзки.

Коментирайки събитието в Туитър, американският посланик в Гърция Джефри Пайт спомена „отличната дискусия със Зоран Заев относно силната подкрепа на САЩ за присъединяването на Северна Македония към НАТО, ЕС и важната роля, която Гърция играе в това евроатлантическо бъдеще чрез засилено сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергетиката, търговията и инвестициите".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама