Синдикатите са в стачна готовност срещу промяната в болничните

08:20, 15 ное 19 25 2628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Синдикатите са в стачна готовност заради предложението на управляващите първият ден от болничния да се плаща от работника. Според президента на КНСБ Пламен Димитров идеята на управляващите по този начин да пресекат практиката за взимане на фалшиви болнични няма как да бъде оправдана и няма да доведе до нищо добро.

Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че така лесно ще мине този въпрос, е сбъркал”, каза Димитров пред bTV.

Няма да ни плащат първия ден от болничния

По думите му тази мярка ще доведе и до това хората, вместо три, да започнат да взимат повече дни болнични.

„Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква вина. Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да й бъде платен. Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това означава да й вземем горе долу половин заплата на година, без да й обясним защо. Това е скандално”, заяви президентът на КНСБ.

КРИБ подкрепя предложението първият ден от болничния да не се плаща

Според Пламен Димитров е нужна сериозна борба с кухите фирми, които източват НОИ. Той призова всички онези, които имат възможности да разследват, най-накрая да започнат да го правят. „Ако има воля, държавната машина може да покаже, че това няма как да продължава”, допълни Димитров.

Според синдиката трите дни болнични трябва отново да се плащат от НОИ.

От КНСБ искат среща с премиера, на която ще настояват предложението да бъде оттеглено. Ако това не се случи, синдикатите ще решат какви действия да предприемат.

Само наполовина ако се намалят болничните, Брутният вътрешен продукт ще се увеличи с 1 млрд. лв., смята от своя страна Васил Велев - председател на асоциацията на индустриалния капитал. Това е вярно, само при предположение, че всички болнични са фалшиви, а не всички са такива, контрира Димитър Манолов, шеф на КТ "Подкрепа". Двамата дискутираха темата по Нова телевизия.

Даниела Дариткова: Готови сме на диалог и балансирани решения за болничните

Според Манолов в София съществували фиктивни фирми, които назначават само пенсионери, за които не дължат осигуровки, и се занимават само с болнични.

От предложението първият ден от болничния да се поема от работника ще бъдат ощетени само тези, които крадат, а хората, които работят, ще получат 4 пъти повече, каза Велев.

Да подведат тези, които издават фалшиви болнични, и тези, които ги представят. Защо трябва да наказваме този, който действително си е счупил крака, попита риторично Димитър Манолов. Логично е да се прехвърли плащането на първите 3 дни болнични отново към НОИ, каза той.

Над една трета от болничните се увеличават в петък и понеделник, каза Велев. Тогава да не се плащат в петък и понеделник, каза Манолов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама