Турция започна сондажи за нефт край Кипър

11:52, 15 ное 19 / Свят 25 2191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският сондажен кораб „Фатих“ започна операции край североизточния бряг на Кипър, съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай, предаде БГНЕС. Сондажните дейности са факт въпреки предупрежденията на Европейския съюз за Анкара да оттегли. Друг турски сондажен кораб - "Явуз" се намира край западния бряг на Кипър.

Съветът по външни работи на ЕС прие рамка за ограничителни мерки срещу Анкара в началото на тази седмица, насочена към турските власти заради сондажните операции на страната в Източното Средиземноморие.

ЕС наложи санкции на Турция

Преди това Анкара изпрати свои кораби в изключителната икономическа зона, за да извършат изследване на въглеводороди, въпреки натиска от Никозия и Европейския съюз. Според Турция корабите й имат пълно право да сондират в средиземноморския регион.

Кипърското правителство вече е предоставило права на изследване в зоната на италиански и френски компании, но Турция продължава да настоява, че има право да проучва природни ресурси в Източното Средиземноморие, което включва гореспоменатата зона.

Турция реагира на санкциите на ЕС със засилване на сондажите край Кипър

Ситуацията се влошава от десетилетния териториален конфликт, започнал през 1974 г., когато турските сили пристигнаха в Кипър, твърдейки, че трябва да защитят местните турци от гръцката общност на фона на политическа криза. През 1983 г. „отцепената“ част на острова провъзгласява създаването на турската република Северен Кипър, но в момента тя е призната само от Анкара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама