Кметът на Перник с трети вариант за воден режим и горещ телефон

15:49, 15 ное 19 25 2427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Перник Станислав Владимиров е готов със становище, в което предлага нов (трети) вариант за воден режим в града. Това обяви самият той по време на пресконференция, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Новият вариант предвижда перничани да имат вода от 05.00 до 10.00 ч. сутрин и от 17.00 до 22.00 часа вечер.

По думите му становището е съобразено с РЗИ, училищата, редица учреждения и ведомства и с предложенията на множество перничани. То е съобразено със становището на МОСВ оттокът от яз. „Студена“ да не надвишава 1 млн. куб. м месечно.

„Това е удобният режим, съобразен с разхода, в който трябва да се вмъкнем. Не съм сигурен, че това е удобният режим на ВиК дружеството – от тях ще се изисква по-голяма ангажираност и повече аварийни екипи. Днес отворихме горещ телефон в Община Перник, получихме вече множество сигнали, повечето от които са за аварии – всички са изпратени към ВиК дружеството“, коментира кметът.

Абонатите на ВиК дружеството са 92 324, а обемът на яз. „Студена“ – 5 038 000 куб. м. Днес разходът е бил 814 л./сек, а притокът - 35 л/сек. Според разчетите с този вариант на режим водата ще стигне за 5 месеца, в случай че зимата бъде суха.

Нямаме време за губене. Не мога да разбера поведението на ръководството на ВиК-Перник. Трудно ми е за обяснение. Изцяло тяхна е отговорността, че ние пропуснахме и подценихме ситуацията – можеше с по-безболезнени мерки да избегнем тази тежка катастрофа, пред която сме изправени в момента“, заяви кметът.

По думите му всички сигнали са били за суха година, но и не за най-сухата за последните 20 години, както се представя от ВиК дружеството. В началото на годината  са били първите индикации, че годината ще е суха, а нивото на язовира е бил сравнително ниско, но до миналия месец градът е бил на постоянен отток от 2,3 млн. куб. м, а притокът е бил далеч по-малко.

Перничани готвят протест заради кризата с водата

Въпреки тези червени лампи, които са светнали и целият риск пред Перник, не са предприети никакви действия. Това бездействие продължава и последните няколко дни, когато трябва да действаме изключително експедитивно, посочи още кметът.

С всички средства ще търся виновните за създалата се ситуация. Не може да има постоянно колективна безотговорност за всички критични ситуации, пред които сме изправени“, категоричен бе Владимиров.

Той добави, че в понеделник се очаква резултат от пробата от яз. „Диканя“ и ако тя позволява той ще бъде резервен вариант не само сега, но и в бъдеще. От Министерски съвет и премиера пък е получил уверението, че се работи и по варианта за прехвърляне на вода от Владайския канал.

Заради водната криза: Обмислят да свържат два язовира в Пернишко

Владимиров очаква в рамките на работния ден отговор от ръководството на ВиК-Перник, от регионалния министър Петя Аврамова и от председателя на Общинския съвет, за да може да пристъпи към обявяване на  воден режим. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама