За да върне българите от чужбина: Държавата дава до 1200 лв. на месец

17:48, 15 ное 19 / Политика 25 2124 Шрифт:
Topnovini

До 1200 лв. на месец ще включва специален пакет, за да се върнат българите до 54 г. от чужбина и да работят у нас. Той включва разходите за наем, детегледачка, уроци по български и стипендии.

Ще се дава и половин минимална заплата към основното възнаграждение, ако изберат да работят в области с ниски възнаграждения, като Шумен, Търговище, Пазарджик. ''Идеята е да подкрепим семействата през първата година, докато се установят'', това заяви заместник-социалният министър Зорница Русинова, цитирана от "24 ''часа".

Пакетите ще могат да се раздават от януари, ако бъдат одобрени от Комитета за наблюдение на 12 декември. Общият бюджет по програмата ще бъде 10 млн. лв.

Безработицата у нас достигна рекордно ниско ниво

За да се улеснят максимално завръщащите се българи, ще се направи и онлайн платформа към Агенцията по заетостта. Там освен конкретно работно място ще се получава и информация за наема, детските градини, училищата и болниците около избраното място за завръщане. Ще се дава информация и как да запишат детето си в ясла или училище. Ако съпругът е чужденец държавата ще прави бърза писта за достъп.

Освен това ще се направи и онлайн трудова борса, като част от европейския портал за трудова мобилност EURES.

С 15 млн. лв. фирмите ще могат да правят детски кътове в офиса или предприятието. За целта те ще могат да направят проекти, които да са на стойност между 50 000 до 150 хил. лв.  А парите ще стигнат за поне 200 кътове за деца. По програмата ще могат да бъдат наети през бюрата по труда около 2000 бавачки. Те ще работят на средната работна заплата за тази сфера-около 1200 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама