Теменужка Петкова: Не очаквам да се стигне до газова криза в България

19:05, 15 ное 19 / Политика 25 2984 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Сигурна съм, че няма да се стигне до нова газова криза'', това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на bTV.

''На 31 декември 2019 г. изтича договорът за транзит на газ между Украйна и Русия, а в момента се водят преговори с посредничеството на ЕС за постигането на нова договореност, която да е в интерес на всички'', каза министър Петкова.

Тя отбеляза, че газохранилището в Чирен е пълно и са направени проверки на всички предприятия, които работят с природен газ и всички те са запасени според законовите изискванията за енергийния резерв с гориво за 45 дни

''В края на миналата година ние актуализирахме нашата енергийна стратегия и включихме разширение на газопреносната мрежа от турската граница до Сърбия и вече се работи по него. Въведени са в експлоатация първите 11 километра от него до компресорна станция „Странджа” и ако се наложи може да потече газ и оттам'', заяви тя. 

''Работи се вече активно и по газовия конектор с Гърция, археологическите проучвания са приключили и е започнало реалното строителство'', каза министърът на енергетиката.

Борисов: Догодина ще доставяме газ от Америка, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан

Петкова отбеляза, че този проект е сред топ приоритетите на ЕС. ''Вече се чувстват първите плодове от диверсификацията и вноса на втечнен американски природен газ. Булгаргаз е поискал намаляване на цената на газта. До края на ноември трябва да е готов и списъкът на компаниите, с които ще се преговаря за строежа на АЕЦ „Белене”, заяви енергийният министър.

Тя е категорична, че няма да се дават държавни или корпоративни гаранции за строежа на новата атомна централа, нито ще се сключват договори за задължително закупуване на ток. „Очаквам предложенията да са в параметрите, които сме предложили”, заяви тя.

Според нея ситуацията с ядрената енергетика се е променила през последните години с поставянето на акцента върху икономика без въглеродни емисии от страна на ЕС. Енергията от АЕЦ е именно така, а Чехия, Румъния и Полша също имат проекти за изграждане на ядрени мощности.

По отношение на отработеното ядреното гориво се спазват изискванията на ЕС, заяви Теменужка Петкова. ''За отработеното гориво от АЕЦ „Козлодуй" имаме договор с нашите партньори, на база на който то се извозва, а за АЕЦ „Белене" темата е включена в проекта, одобрен от ЕС и зависи какво ще се случи с конкурса, каква ще бъде процедурата'', допълни тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама