Отбелязваме Световния ден на толерантността

08:45, 16 ное 19 / Свят 25 2660 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешната дата отбелязваме Световния ден на толерантността.

През 1996 година Общото събрание на ООН призовава страните-членки  да почитат датата като ден на разбирателството между народите. На 16 ноември е приета Декларация за принципите на толерантността - уважение, приемане и разбиране на многообразието от култури в нашия свят, на различните форми на самоизява и проява на личната индивидуалност.

В повечето случаи се има предвид толерантност към хора от друга култураетнос и религия. Но също така и толерантност между мъже и женимежду млади и по-възрастнимежду богати и бедникъм хора с различна сексуална ориентация, а също и към хора, страдащи от различни болести. Някои от основните принципи на толерантността са разбиранеуважениеотговорносттактичностсвобода и т.н.

Толерантността е добродетел, която помага за достигането на разбирателство и замяната на войната с мира. Тя помага на обществата да преодолеят предразсъдъците и негативните стереотипи. Средство е за борба с омразата и разделението между "ние" и "те". Всеки човек притежава изконно право да бъде уважаван и ценен, независимо от особеностите, които го отличават от другите хора. Многообразието в света трябва да се приема като богатство, не като проблем. Толерантността е условие за демокрация и устойчиво развитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама