Какво да ядем по време на Коледните пости?

09:30, 16 ное 19 / Любопитно 25 3649 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вече започнаха и коледните пости, с които мнозина пречистват телата и душите си преди зимните празници. Какво да ядем, за да сме в добра кондиция?

Диетологът Ипократис Пападимитракос живее в България вече 26 години. Родом е от Каламата, Гърция. Първоначално идва тук да следва за инженер, но постепенно животът му се променя. От 18 години е един от най-известните диетолози у нас.

За коледните пости той препоръчва храните, които са сезонни и припомня, че тези пости са по-леки, защото се разрешава да се яде риба. 

Според диетолога кестените например, са сезонно растение с много хубави качества и много полезни вещества за тялото. Те са и много хранителни.  

Ипократис Пападимитракос предупредждава, че по време на постите е възможно много хора да напълнеят, защото наблягат на въглехидратите, а в големия град човек обикновено не се движи много.

„Моят призив е, че по никакъв начин не трябва да се използва времето за пост като време за отслабване.  Хората смятат, че като махват млечните продукти и месото, намаляват доста калоричността на тяхното хранене и е нормално някой да отслабне, но в последствие напълнява. Всеки, който гладува, ще отслабне и след това изпитва йо-йо ефекта на диетите”, отбеляза диетологът пред bTV.

Една от храните, които той препоръча, е карфиолът. По думите му в този зеленчук има витамин Ц, който е с много силно действие върху имунната система и определено може да ни направи много по-устойчиви в настинките и вирусите, които в момента се срещат.

Колкото по-разнообразно е едно хранене, толкова по-вероятно е то да е пълноценно, категоричен е диетологът. В гъбите например има малко повече белтъчини, които биха ни липсвали по време на постите. Трябва също така да се използват бобовите храни, хляба и ядките.

А туршиите и ферментирали храни бихме могли съвсем спокойно да смятаме, че са пробиотици и наистина биха могли да тонизират и да ободрят тялото през зимата.

Много диетолози и лекари въобще съветват по една чашка аперитив вечерно време. „Алкохолът и напълняването нямат връзка. Колкото и да звучи странно, проблемът по-скоро не е с алкохола, а с мезето”, смята и Ипократис Пападимитракос.

Дюлите, круши, ябълки – тези сезонни плодове препоръча диетологът и припомни, че печената дяла е прекрасен десерт. А една-две супени лъжички мед с орехи сутринта е перфектна закуска според него.

Пълнее се от количеството, а не от един вид храна, каза още Пападимитракос. „Аз съм привърженик на това да се яде през три до четири-часов интервал от ставане до лягане”, отбеляза той.

„За мен е оправдано постене е постенето по религиозни причини. Човек трябва да се лиши, да си кали вярата и волята, лишавайки се от неща, които обича. Така че може да не е месото, но може да е шоколадът, може да е алкохолът. Затова човек трябва да го пречупи през неговата призма кое е това, което би му допринесло да стане по-добър, по-волеви, да е по-съпричастен – това е предизвикателство лично, а не просто да постим”, посъветва диетологът Ипократис Пападимитракос.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама