Бисер Петков: Искаме увеличение на заплатите на социалните работници с 15%

16:30, 16 ное 19 / Политика 25 3487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

15 на сто увеличение на заплатите на социалните работници за 2020 г. иска Министерството на труда и социалната политика, за да спрат протестите, това съобщи министър Бисер Петков, цитиран от "24 часа".

Работещите в социалните дирекции в страната започнаха символични протестни действия с искане за възнаграждения от 1000 лв.

Бисер Петков: Възрастните стават все по-ценен резерв за пазара на труда

"Специално за Агенция "Социално подпомагане" (АСП) ние сме предложили увеличението да бъде с 15%, за да се стимулират хората да продължат да работят, да остават в системата, защото сега определено има текучество. То е свързано с относително ниските възнаграждения и с голямото натоварване", коментира Петков.

Той допълни, че АСП в материално отношение вече е много по-добре осигурена. Тази година са осигурени 3.5 млн. лв. за ремонти в 102 дирекции.

Относно предложението на управляващата коалиция първият ден от болничния да е за сметка на работника, министърът коментира, че такава практика има в доста държави от ЕС.

Каракачанов: Менда Стоянова се е объркала кой е направил предложението за болничните

"Предложението породи доста разнопосочни реакции. Мисля, че то ще подлежи отново на обсъждане - дали това е наистина адекватната мярка. Всички сме съгласни, че съществува проблемът със злоупотреба с права от част от хората, които ползват обезщетение за временна нетрудоспособност", каза Петков.

Според него има възможности да се търси решение с намаляване на броя дни, за които личните лекари могат да издават болничен - от 14 на 7.

"Социалното министерство смята, че това е възможно решение, но трябва да се търсят и други варианти за решаване на този проблем чрез засилване на контрола, чрез други мерки, които не биха засегнали правата на осигурените", каза още социалният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама