Каракачанов: Паметникът на 9-та пехотна Плевенска дивизия увековечава силата на българския дух

17:40, 16 ное 19 / Политика 25 4865 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Хиляди наши герои от войните за освобождение и обединение през миналия век останаха в безкръстни гробове в Македония, Добруджа, Поморавието, Тракия. Тук е мястото, където всеки българин може да сложи цвете на признателност в памет на своя дядо, отдал живота си за защитата на България и обединението на българския народ''.

Откриха мемориала в памет на битката при Дойран

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес в Плевен на тържествената церемония за откриването на паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия и героите от Дойранската епопея от Първата световна война, начело с техния командир генерал Владимир Вазов.

„Предимството на генерал Вазов пред неговите противници беше, че те бяха в чужда земя, а той бранеше своята“, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В словото си той припомни величави моменти от защитата на Дойран от българската войска и командирските и личностни качества на пълководеца генерал Вазов, спечелил уважението на свои и чужди на бойното поле. 

''Този паметник увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите деди, служили в българската войска и днес България има нужда от такива паметници'', посочи министър Каракачанов.

По думите му идеята за изграждането на този паметник е била на вече покойния основател на "Фокус" Красимир Узунов.

„Българският народ е успявал тогава, когато се е борил, и тогава, когато е бил единен. В окопите всички имаха една мисъл – защитата на България и обединението на българските земи“, каза още министърът на отбраната и подчерта: „Това е изводът – имаме своето бъдеще като нация и народ, ако сме единни“. 

Красимир Каракачанов пред ТОПНОВИНИ: Патриотизмът е необходим, за да сме горди българи

Той благодари на Министерството на отбраната за дарените средства за отливане на монумента, на Инициативен комитет „Героите на Дойран“, Община Плевен, както и на всички, които подкрепиха със средства и усилия изграждането на паметника, включително и военнослужещите от формированията в гарнизон Плевен, родолюбиви и патриотични организации и съюзи. 

Изграждането на паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия се реализира за около година и половина, след като патрон на Инициативния комитет през март 2018 г. стана министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Идеята за него обаче е на близо 100 години. От Инициативния комитет „Героите на Дойран“ благодариха на всички дарители, сред които с лични средства е и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Сред тях са също и Съюзът на ветераните от войните в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, личният състав на гарнизон Плевен, народни представители и много други.

Многохилядното събитие събра в центъра на Плевен представители на държавната и местната власт, неправителствени организации, бизнеса, родолюбиви българи от различни краища на страната, много ученици, жители на Плевен и региона.

Присъстваха и председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, народни представители, командири и началници на военни формирования и други. Голям интерес предизвика и празничната програма с участието на представителния оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, Националната гвардейска част и ученическия гвардейски отряд от Плевен.  

Централната фигура в паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия е на генерал Владимир Вазов, бележит наш командир и военачалник, командир в състава на Първа българска армия през Първата световна война.

Наред със забележителната му военна кариера, името му се свързва и със случая със „свалянето на бойните знамена“ пред него в Лондон, лично описан в неговите спомени. През 1936 г. ген. Владимир Вазов като член на ръководството и дългогодишен председател на Съюза на запасните офицери посещава Лондон като специален гост на Британския легион – организация на ветераните от Обединеното кралство. При посрещането му на гара Виктория бойните знамена са наведени при преминаването му в знак на почит. Сред посрещачите му там е и фелдмаршал лорд Милн, който командва английските войски, участвали в атаката на Дойран през Първата световна война, съобщиха от Министерство на отбраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама