Гърция представи търговската марка „Macedonia the Great“, Скопие с възражения

18:08, 16 ное 19 / Свят 25 2293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е представил на срещата на високо равнище в Солун марката "Macedonia the Great", съобщават македонските медии.

Мицотакис казал, че гръцките производители били изправени пред нелоялна конкуренция, тъй като Северна Македония изнасяла под името Македония, но обяви, че проблемът ще бъде решен, защото стоките, произведени в северната част на Гърция ще се изнасят под името "Macedonia the Great", съобщава БТА.

Съгласие за името на търговските марки трябва да даде и Северна Македония. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и вицепремиерът Кочо Ангушев казаха, че за търговските марки ще се преговаря и ще се намери общо решение, с което никой няма да бъде ощетен.

Министерството на външните работи на Северна Македония информира днес обаче, че не е било информирано предварително за представянето на новата търговска марка на Гърция.

Според македонското Министерство на външните работи, този едностранен начин за решаване на въпроси, които подлежат на съвместно обсъждане, съгласно Преспанския договор, подкопава взаимното доверие.

Посланик Георги Филипов, който е координатор на Международната група експерти от двете страни за търговските марки каза, че досега не е регистрирана търговска марка под името "Macedonia the Great", което значи, че не е могла да бъде предмет на обсъждане.

Преспанският договор предвижда въпросът за търговските марки, които съдържат думите Македония или македонски, да бъде решен до лятото на 2022 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама